Sporda beslenme en önemli ve en çok dikkat edilmesi gereken konular arasında yer alır. Doğru beslenme, egzersiz performansınızı arttırmanıza yardımcı olurken kas iyileşmesini de destekler. 
Spor yaparken aşağıda belirttiğimiz bazı temel kuralları izleyerek, hedeflerinize ulaşabilirsiniz:
Yeterince karbonhidrat tüketin: Karbonhidratlar, fiziksel aktivite sırasında vücudunuz tarafından kullanılan ana yakıttır. Vücudunuza ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlamak için yeterli miktarda karbonhidrat tüketin. İyi karbonhidrat kaynakları arasında ekmek, makarna, pirinç, meyve ve sebzeler bulunur.
Yeterince protein tüketin: Protein, kasları onarmak ve yeniden inşa etmek için önemlidir. Günde, vücut ağırlığının kilogramı başına yaklaşık 0,8- 1 gram protein tüketmeyi hedefleyin. Günlük yapılan sporun yoğunluğuna göre bu değer 1,5-2 gram proteine kadar diyetisyenler tarafından artırılabilir. İyi protein kaynakları arasında et, süt ürünleri, fasulye ve fındık bulunur.
Yiyecek çeşitliliğinizi arttırın: İhtiyacınız olan tüm besinleri almak için çeşitli yiyecekler yemek önemlidir. Buna meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar ve yağsız proteinler dahildir.
Yağları unutmayın: Yağlar önemli bir enerji kaynağıdır ve sağlık için gereklidir. Kızarmış yiyeceklerde ve işlenmiş atıştırmalıklarda bulunanlar gibi sağlıksız olanlar yerine avokado, fındık ve zeytinyağında bulunanlar gibi sağlıklı yağları seçtiğinizden emin olun.
Egzersizden önce ve sonra yemek yiyin: Vücudunuzun en iyi şekilde performans göstermesine yardımcı olmak için fiziksel aktiviteden önce ve sonra bir şeyler yemek önemlidir. Egzersizden önce, karbonhidrat içeriği yüksek ve sindirimi kolay küçük bir öğün veya atıştırmalık yiyin. Egzersizden sonra, kaslarınızın iyileşmesine yardımcı olmak için hem karbonhidrat hem de protein içeren bir yemek veya atıştırmalık yiyin.
Vücudunuzu dinleyin: Herkes farklıdır, bu nedenle kendi vücudunuzu dinlemeniz ve sizin için neyin işe yaradığına dikkat etmeniz önemlidir. Belirli beslenme hedefleriniz veya ihtiyaçlarınız varsa, size uygun bir plan oluşturmak için kayıtlı bir diyetisyen veya spor beslenme uzmanıyla çalışmayı düşünün.

Sporda Beslenme Nasıl Olur?

Sporda beslenme en önemli konular arasında yer alır. Doğru beslenme sayesinde istenilen kilo ve kas kütlesi hedeflerine ulaşmak mümkün olur. Birçok durumda sporcu beslenmesi için %45-65 karbonhidrat, %15-25 protein ve %20-35 yağ tüketilmesi önerilir. Aynı zamanda spor yaparken aşağıdaki beslenme kurallarını takip etmek faydalı olacaktır:

  • Spor yaparken ihtiyaç duyulan enerjiyi sağlamak için yeterli miktarda besin tüketmek,
  • Antrenman seansları arasında destekleyici gıdaları tüketmek,
  • Tam tahıllı ekmekler ve tahıllar, sebzeler (özellikle yapraklı yeşil çeşitler), meyveler, yağsız ete az yağlı süt ürünleri gibi farklı yiyecekleri beslenme programına dahil etmek,
  • Optimum vücut ağırlığı ve vücut yağ seviyelerine ulaşmayı hedef olarak belirlemek,
  • Spor öncesinde, sırasında ve sonrasında yeterli miktarda sıvı almak.
  • Sporda beslenme söz konusu olduğunda diyetisyenle çalışmak faydalı olacaktır. 

Sporcular Özel Bir Beslenme Programı İzlemeli mi?

Normal seviyede egzersiz yapan kişiler, temel beslenme kurallarını takip ettikleri sürece özel bir beslenme programına ihtiyaç duymazlar. Ancak kilo alma, kilo verme, kas kütlesini arttırma veya atletik performansı arttırma gibi özel hedefler söz konusu olduğunda sporda beslenme önemli bir rol oynar. Böyle bir hedef olduğu zaman diyetisyen kontrolünde, kalori hesabı yaparak özel bir beslenme programı oluşturmak gerekir.
Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!