Hareketsiz kalmak gerçekten zor bir iş çünkü aynı pozisyonu sürdürebilmek için kaslarımızı devamlı kasmamız gerekiyor. Bu durum özellikle omuz, kol ve el bölgesinde ağrılara sebebiyet veriyor. Masabaşı çalışanlarının omuz, kol ve ellerinde görülen ağrıları spor ile azaltmak mümkün. Ancak bilinçsiz yapılan spor faydadan çok zarara yol açabilir. Bunun için dikkat edilmesi gereken hususları sizin için derledik. İşte, masabaşı çalışanları için spor sakatlıklarından korunma yolları

1. Öncelikle güçlendirmeyi değil esnekliği hedefleyin.

Masabaşı çalışmada omuz ve kol uzun süre hareketsiz kalırken eller ve el bilekleri tekrarlayan hareketler yapar. Bu durum omuz ve kol kaslarında spazm, el ve önkol kaslarında ise yorgunluk ile sonuçlanır.

Unutmayın ki masabaşı çalışanında görülen el, kol ve omuz ağrısının esas nedeni güçsüzlük değil, aşırı kullanımdır. Aşırı kullanılan ve devamlı kasılan dokular sertleşerek esnekliklerini yitirirler. Bu dokuları güçlendirmek adına yük altına sokanlarda tendon, kas veya kapsül yırtıkları sıklıkla görülebiliyor. Bu nedenle masabaşı çalışanlarının spor sakatlıklarından korunması için ağırlık ve direnç egzersizlerinden ziyade pilates, yürüyüş ve koşu gibi esneklik/dolaşım arttırıcı egzersizlere ağırlık vermesi yerinde olacaktır.

2. Ani yüklenmelerden kaçının

Spor yaparken ani ve patlama tarzı yüklenmelerden kaçının. Masabaşı çalışanlarda duruşa bağlı olarak özellikle omuz ve kol bölgesi kaslarının boyu kısalıyor. Spor sırasında bu kaslara yönelik ani yüklenmeler kasın boyunun aniden uzamasına ve zaten sertleşmiş olan kasın kemiğe yapışma yerinden kopmasına yol açabiliyor. Bu durumda da cerrahi müdahale kaçınılmaz oluyor. Olası spor sakatlıklarından kaçınmak için ani yüklenmelerden sakınılması önem arz ediyor.

3. Isınmadan spora başlamayın

Tüm spor aktivitelerinde yüklenmeye başlamadan önce en az 20 dakika ısınma hareketleri yapılmalıdır. Bu sayede kasların esnekliği korunur ve sporda sakatlanma ihtimali azalır.

Ancak ofis çalışanlarında yoğun iş temposunda spor yapmak ancak kısıtlı zamanlarda mümkün oluyor. Çoğu kez ısınma kısmı atlanarak doğrudan spora başlanıyor. Yeterince ısınmayan kasa yapılan yüklenmeler kramp, ağrı ve hatta kasın kopması ile sonuçlanabiliyor.

4. Aynı pozisyonda uzun süre hareketsiz kalmayın.

Hareketi hayatın içine sokmanız gerekir. Uzun saatler hareketsiz kalıp arkasından ağır yüklemeler yapmak sakatlanma riskini arttırır. Kırk dakikalık çalışma sonrası 5 dakika yürümek, oturduğumuz yerde omuzları geriye alarak esneme hareketleri yapmak, parmaklar, el bileği ve dirseklerimizi gererek esnetmek ağrıyı azaltırken kasların yumuşaklığını korur. Yumuşak kalan kaslar sportif yüklenmelere daha iyi adapte olur.

5. Duruş pozisyonunuza dikkat edin

Uzun süre omuzları öne alarak durmak kola giden sinirlerin omuz önünde sıkışmasına ve kürek kemiği çevresindeki kasların sertleşmesine neden olur.  Masabaşında çalışırken dik pozisyonda ve omuzlarınızı geriye alarak durmalı, kollarınızı yumuşak bir zemine koyarak çalışmalısınız. Dik pozisyonda dururken gözünüz hangi hizada ise ekran da aynı seviyede olmalıdır. 

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!