Vücudun soğuk ortamda etkilendiği veya güçsüzleştiği zamanlarda, çeşitli virüslerin enfekte ettiği hava yolu mukozasında inflamasyon oluşur ve soğuk algınlığı belirtileri görülür. Soğuk algınlığına çocuklar, yetişkinler ve yaşlılar yakalanabilir. 

Soğuk algınlığının belirtileri arasında burun akıntısı, hapşırma, öksürük, boğaz ağrısı,halsizlik ve ateş olabilir. Bu belirtiler genellikle birkaç gün içinde ortaya çıkar ve kendi kendine geçebilir, Ancak bazen daha ciddi bir enfeksiyona yol açabilir ve bir doktora muayene olmak gerekebilir.

Soğuk algınlığının önlenmesi için, sık sık ellerin yıkanması, toplumda bulaşıcı hastalık belirtileri olan kişilerle temasın azaltılması önerilir. Soğuk algınlığına iyi gelen besinler sayesinde bu belirtileri azaltmak ve hastalığı hafif atlatmak mümkün olur.

Soğuk Algınlığına Neler İyi Gelir?

Soğuk algınlığına iyi gelen besinler arasında aşağıdakileri sayabiliriz:

  • Meyve ve sebzeler: Vitamin ve mineral deposu olan meyve ve sebzeler, soğuk algınlığına karşı vücudu güçlendirir. Özellikle C vitamini yüksek olan portakal, greyfurt, kivi gibi meyveler ve brokoli, karnabahar gibi sebzeler soğuk algınlığına karşı faydalıdır.
  • Tam buğday ekmeği ve kepekli tahıllar: Tam buğday ekmeği ve kepekli tahıllar, içerdiği protein ve lifler sayesinde soğuk algınlığına karşı vücudu güçlendirir.
  • Bal: Antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahip olan bal, soğuk algınlığına karşı faydalıdır. Özellikle balı, limon suyu ile karıştırarak içmek soğuk algınlığına karşı kullanılabilir.
    Tereyağı: Tereyağı, A, D ve E vitamini deposudur ve soğuk algınlığına karşı vücudu güçlendirir.
  • İncir: İncir, içerdiği C vitamini ve demir sayesinde soğuk algınlığına karşı faydalıdır.

Soğuk algınlığına iyi gelen bu besinler dahilinde yapılabilecek yemekler ve içecekler de soğuk algınlığının geçmesine yardımcı olabilir. Ancak bu besinlerin yanı sıra, bol sıvı alınması ve yeterli sürede uyumak da soğuk algınlığının geçmesine yardımcı olacaktır.

Tavuk Suyuna Yapılan Çorba

Tavuk suyuna yapılan çorba vücudunuzun daha büyük miktarlarda ihtiyaç duyabileceği vitamin, mineral, protein kaynağı ve diğer yapı taşlarını sağlar. Aynı zamanda ishal, kusma, terleme veya ateş nedeniyle susuz kalma riskiniz varsa sıvı ve elektrolit takviyesi sağlamaya da yardımcı olabilir.

Tavuk suyuna yapılan çorbada bulunan N-asetil-sistein amino asidi mukus tabakasını parçalamaya yardımcı olmanın yanı sıra antiviral, antiinflamatuar ve antioksidan etkilere sahiptir. Aynı zamanda bu çorba, kolajen açısından zengindir ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olabilir.

Sarımsak
Sağlık açısından birçok fayda sunan sarımsak, yüzyıllardır bitkisel ilaç olarak tercih edilmektedir. Söz konusu soğuk algınlığı olduğu zaman sarımsak tüketmek bağışıklık fonksiyonunu artırabilir, Soğuk algınlığı ve gribin şiddetini azaltamaya yardımcı olabilir. Aynı zamanda vücudun ihtiyaç duyduğu direnci sağlayarak hastalığın belirtilerinin daha az hissedilmesine yardımcı olabilir.

Sıcak Çay

Tıpkı Tavuk çorbası gibi doğal Dekonjesta görevi görür. Tıkanıklığı gidermek için çayın sıcak olması gerekir, Ancak boğazınızı daha fazla tahriş edecek kadar da sıcak olmamasına özen göstermelisiniz.Gün boyunca çay yudumlamak tıkanıklığı giderirken boğazınızın nemli kalmasının harika bir yoludur. Çay ayrıca içerdiği polifenoller ile doğal olarak antioksidan ve antiinflamatuar etki göstererek semptomların azaltılmasına katkıda bulunur. Zencefil çayı ve Yeşil çayda aynı şekilde bu dönemlerde tüketilmesi faydalı olan içeceklerdendir.

Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!