Soğuk algınlığına 200'den fazla virüs neden olabilir. En yaygın olanı rinovirüslerdir. Bu virüsler kişiden kişiye veya bir yüzeyden diğer yüzeye kolayca bulaşır. Bu virüslerin büyük bir kısmı yüzeylerde saatlerce, hatta günlerce yaşayabilir. Soğuk algınlığından korunmaya ve virüsün bulaşıcılığını azaltmaya yardımcı olabilecek bazı önlemler vardır.
İçindekiler
Soğuk Algınlığı Belirtileri Nelerdir?
Soğuk algınlığına sebep olan bir virüse maruz kaldığınızda soğuk algınlığı belirtilerinin görülmesi genelde 1-3 gün sürer. Soğuk algınlığının semptomları çok nadir olarak aniden ortaya çıkar. Bahsi geçen belirtiler için şunları sıralayabiliriz;
- Tıkanma hissi
- Sinüs basıncı
- Burun akıntısı
- Burun tıkanıklığı
- Koku veya tat kaybı
- Hapşırık
- Sulu burun akıntıları
- Sulanan gözler
- Baş ağrısı
- Boğaz ağrısı
- Öksürük
- Lenf bezi şişmesi
- Üşüme
- Vücutta ağrı
- Yüksek ateş
- Nefes almada güçlük
Belirtiler yaklaşık 5. günde yavaş yavaş azalma eğilimindedir.
Soğuk Algınlığı İçin Evde Uygulayabileceğiniz Tedaviler
İlaçlar kadar etkili olmasa da belirtiler hafif ise evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemlerle soğuk algınlığından kurtulabilirsiniz. Soğuk algınlığının belirtilerini hafifletmek için faydalanabileceğiniz kolay ve etkili metotlar aşağıdaki gibidir:
- Buhar solumak
Bir litre kaynar suyu derin bir kaba aktarın. Başınızı bir havluyla kaba hapsederek buharı 5-10 dakika soluyun. Buhar solumak, solunum yollarınızı açar ve tıkanıklık hissini yok eder.
- Tuzlu su gargarası
Tuzlu suyla gargara yapmak, boğazınızı temizlemeye ve tahrişi hafifletmeye yardımcı olabilir.
- Su tüketmek
Bol bol su tüketmek, kaybettiğiniz sıvıları telafi etmenizi sağlar ve aynı zamanda vücuttaki kanı temizlemeye yardımcı olur.
- Bolca dinlenmek
Dinlenerek enerji toplayabilir ve vücudun virüsle savaşmasına yardımcı olabilirsiniz.
- Vitamin ilacı kullanmak
Özellikle C vitaminleri soğuk algınlığıyla başa çıkmaya büyük ölçüde yardımcı olur.
Soğuk Algınlığınız Varsa Nasıl Beslenmelisiniz?
Hasta olduğunuzda, yemek aklınıza gelmez ancak vücudun yiyeceklerin sağladığı enerjiye ihtiyacı vardır. Aşağıdaki yiyecekler soğuk algınlığından kurtulmanız için ekstra yardımcı olabilir:
Tavuklu erişte çorbası; Tavuklu erişte çorbasının içerisindeki maddeler hastalıkla savaşan beyaz kan hücrelerini arttırır. Böylece mukus üretimi ve öksürük azalır.
Sıcak çay; Öksürüğü gidermek için bal ekleyebilirsiniz. Zencefil dilimleri ayrıca iltihabı azaltabilir.
Yoğurt; Bağırsaklarınızın sağlıklı bir mikrobiyotaya sahip olması, vücudunuzun soğuk algınlığı da dahil olmak üzere birçok hastalıkla savaşmasına yardımcı olabilir.
Soğuk algınlığınız boyunca unutmamanız gereken en önemli şey bol bol su içmektir. Tüketmeniz gereken besinlerin yanı sıra soğuk algınlığınız boyunca kafein ve alkolden de uzak durun. Çünkü bu iki ürün ilaçlarla tepkimeye girerek hastalık sürecinizi uzatabilir.
Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!