Soğuk algınlığı, genellikle hafif seyreden ve kendiliğinden geçen solunum yolu enfeksiyonlarından biridir. Çoğu durumda virüsler, solunum yolu mukoza hücrelerine bulaşarak enfeksiyon oluşturur ve soğuk algınlığına yol açar. 

Soğuk algınlığının belirtileri ve bu belirtilerin şiddeti de farklılık gösterir. Genellikle bu belirtiler ve soğuk algınlığı süreci hafif seyretmekle birlikte, özellikle yaşlılarda ve kronik rahatsızlıkları olan kişilerde, soğuk algınlığı ciddiye alınması gereken bir sağlık sorununa dönüşebilir.

Soğuk Algınlığı Belirtileri Nelerdir?

Soğuk algınlığı belirtileri genellikle soğuk algınlığına neden olan bir virüse maruz kaldıktan 1 ila 3 gün sonra ortaya çıkar. Belirtilerin şiddeti ve sıklığı kişiden kişiye değişmekle birlikte genellikle aşağıda yer alan sorunların birkaçına ya da bazı ender durumlarda tamamına yol açar: 

  • Burun akıntısı veya tıkalı burun,
  • Boğaz ağrısı,
  • Öksürük,
  • Nefes almakta zorlanma,
  • Hafif vücut ağrıları veya hafif bir baş ağrısı,
  • Hapşırma,
  • Ateş,
  • Genel olarak iyi hissetmemek.

Soğuk algınlığı sırasında burun mukus üretir ve bu mukusun rengi zamanla koyu bir renge dönüşebilir. Ancak bu durum her zaman bakteriyel bir enfeksiyonu işaret etmez. Belirtiler ortaya çıktıktan sonra en az 1-2 gün dinlenilmesi önerilir. Eğer bu süre zarfında belirtilerde azalma veya genel olarak bir iyiye gidiş yoksa doktora görünmek faydalı olacaktır.

Soğuk Algınlığı ve Grip Arasındaki Farklar Nelerdir?

Grip ve soğuk algınlığı, solunum yolu enfeksiyonlarıdır ve benzer belirtiler gösterirler. Ancak grip, soğuk algınlığından daha ciddi ve daha ağır seyreden bir enfeksiyondur. Grip, influenza virüsünün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır.

Soğuk algınlığı (nezle) ise influenza virüsü dışında rinovirüs, koronavirüs, adenovirüs ve respiratuar sinsitiyal virüsün (RSV) gibi ikiyüze yakın virüsün neden olduğu üst solunum yolu enfeksiyonudur. Grip, soğuk algınlığına göre daha yüksek ateş, daha şiddetli boğaz ağrısı, kas ağrıları ve halsizlik gibi belirtilerle seyredebilir. 

Gribal enfeksiyon riskini minimize etmek için grip aşısı sıklıkla tercih edilen yöntemlerden biridir. Ancak soğuk algınlığı için bu şekilde önleyici bir aşı bulunmaz.

Yukarıda da değinildiği üzere, soğuk algınlığı gripten farklı olarak, genellikle hafif seyreden bir enfeksiyondur; çoğu zaman kendiliğinden geçer. Grip ise daha ciddi ve daha ağır belirtilere sebebiyet verir hatta ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, grip belirtileri gösteren bir kişinin doktora başvurması önem arz eder.

 

Soğuk Algınlığından Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Soğuk algınlığına karşı koruma sağlayan bir aşı olmamakla birlikte aşağıdaki önlemleri alarak soğuk algınlığına yakalanma riskini azaltabilirsiniz.

  • Ellerinizi yıkayın: Ellerinizi iyice ve sık sık sabun ve suyla en az 20 saniye yıkayın. Sabun ve su yoksa, en az %60 alkol içeren alkol bazlı bir el dezenfektanı kullanın. 
  • Sık temas edilen yüzeyleri dezenfekte edin: Kapı kolları, ışık anahtarları, elektronik cihazlar, mutfak ve banyo tezgahları gibi sık temas edilen yüzeyleri günlük olarak temizleyin ve dezenfekte edin. 
  • Öksürürken ağzınızı ve kapatın: Öksürürken ağzınızı mendille ya da kolunuzun içiyle kapatın. Daha sonra mendili çöpe atarak elinizi yıkayın.
  • Eşyalarınızı paylaşmayın: Diş fırçası, havlu gibi kişisel eşyalarınızı diğer aile üyeleriyle paylaşmayın. 
  • Soğuk algınlığı olan insanlardan uzak durun: Soğuk algınlığı olan kişilerle yakın temastan kaçının. 
  • Bu önlemleri almak soğuk algınlığına yakalanma riskinizi en aza indirecektir.

Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!