Skolyoz ağrıya, duruş bozukluğuna, yürüme şeklinin değişmesine neden olan bir omurga deformitesidir. Her yaştan kişide görülebilen bu omurga eğriliğinin nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Skolyoz egzersizleri ve esneme hareketleri skolyoz tedavisinde çok önemlidir. Çünkü rahatsızlığın ilerlemesini ve kişinin ağrılarının artmasını önlemektedir. 

Skolyoz belirtileri kişiden kişiye ve rahatsızlığın evresine göre değişebilir. 20 dereceden daha düşük olan skolyozlar, dışarıdan bakıldığında fark edilmeyebilir. Ancak genel olarak görülen semptomlar şu şekildedir: 

  • Omuzların eşit durmaması
  • Dik durmada zorluk yaşanması
  • Omurgada gözle görülebilen eğrilik
  • Sırt, bel ve omuzda ağrı görülmesi
  • Kıyafetlerin düzgün bir biçimde oturmaması
  • Nefes darlığı yaşanması 

Skolyozu erken dönemde teşhis etmek, ilerleyen evrelerde yaşanan yürüme bozuklukları ve şiddetli ağrıları önleyebilmek için çok önemlidir. Bunun için postür analizleri çok değerlidir. İlerleyen evrelerinde cerrahi müdahalenin gerektiği bu rahatsızlığa, egzersizler (örneğin schrott egzersizleri) ile müdahale edilebilir. Bu sayede ameliyat ihtiyacı ortadan kalkabilir. İşte bazı skolyoz egzersizleri; 

Yanlara Doğru Esneme

Ayaklarınızı omuz genişliğinde açarak düz bir şekilde ayakta durun. İki elinizi başınızın üzerinde birleştirin ve vücudunuzun sol tarafında bir gerginlik hissedene kadar sağ tarafa doğru hafifçe eğilin. Ardından başlangıç pozisyonuna dönün ve aynı hareketi sol tarafa doğru gerçekleştirin. Her iki taraf için 5-10 kez bu hareketi tekrarlayın. 

Köpek Pozisyonu 

İlk olarak ellerinizi ve ayak parmak uçlarınızı yere sabitleyerek yerden yüksek ve düz duracağınız bir yüzüstü pozisyona geçin. Ardından kalçanızı geriye doğru iterek ellerinizi ve ayaklarınızı yerden kaldırmadan yukarı doğru kalkın. Bu pozisyonu 2 saniye boyunca koruyun ve başlangıç pozisyonuna geri dönün. Bu hareketi gün içinde 2-3 kez 5 ya da 10 tekrar şeklinde gerçekleştirebilirsiniz. 

Kedi – Deve Egzersizi

Emekleme pozisyonuna geçerek başınızı yukarı kaldırın ve belinizi çukurlaştırın. Bu pozisyonda 5 saniye bekledikten sonra başınızı aşağıya doğru indirin ve sırtınızı yukarı doğru kamburlaştırın. Yine 5 saniye boyunca bu pozisyonu koruyun ve ilk halinize geri dönün. Bu egzersizi 2 set halinde 10 tekrar ile gerçekleştirebilirsiniz. 

Kol – Bacak Kaldırma Egzersizi 

Tüm vücudunuz zemine değecek biçimde yüzüstü uzanın. Öne doğru uzatılan kolları ve bacakları eş zamanlı olarak zeminden kaldırın. Nefes alın, kollarınızı ve bacaklarınızı nefes vererek zemine geri indirin. Bu egzersizi 15 kez tekrar edin.

Kegel Egzersizi 

Kollarınız iki yana uzatarak ve dizlerinizi kendinize doğru çekerek sırt üstü yere uzanın. Ardından karın kaslarınızı sıkarak, omuzlarınız yerde kalacak biçimde kalçanızı yukarı doğru kaldırın ve 5 saniye boyunca burada tutun. Derin bir şekilde aldığınız nefesi yavaş yavaş vererek kalçanızı zemine geri indirin. Bu egzersizi 2 set 10 tekrar şeklinde gerçekleştirebilirsiniz. 

Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!