Sıcak yaz günlerinin keyfini çıkarırken sivrisinek ısırıkları gibi hoş olmayan sürprizlerle karşılaşabiliyoruz. Sivrisinek ısırıkları oldukça rahatsız edici olan kaşıntılara, şişkinliklere ve kanamalara yol açabilir. Ancak endişelenmenize gerek yok! Evde yapabileceğiniz birçok doğal çözüm ve yöntemle birlikte sivrisinek ısırıklarının getirdiği rahatsızlığı hafifletebilirsiniz. 

Dişi sivrisinekler kan emebilmek için insanları ve hayvanları ısırırlar çünkü bu şekilde ihtiyaç duydukları proteinleri insanlardan almakta ve yumurta üretebilmektedirler. Sivrisinekler deriyi ısırırken cilde bir tükürük enjekte ederler. Vücudumuzun bu tükürüğe verdiği tepki sonucunda şişlik ve kaşıntı meydana gelir. Bazı kişilerde bu tepki daha az şiddetli seyrederken bazı kişilerde ciddi şişlikler, kızarıklar ortaya çıkabilir. 
Peki sivrisinek ısırığına karşı evde neler yapabilirsiniz? 

Buz

Soğuk, cildi uyuşturarak kaşıntının giderilmesine yardımcı olabilir. Bir bezin içerisinde birkaç küp buz koyarak kaşıntının olduğu bölgeye tutabilirsiniz. Buzu doğrudan cildinizle temas ettirmekten kaçınmalısınız. Kaşıntının geçmesi için günde birkaç kez 5-10 dakika kadar soğuk kompres uygulamasını gerçekleştirebilirsiniz. 

Aloe Vera

Yaygın olarak evlerde bulunan aloe vera bitkisini keserek içinden jeli çıkarın. Buzdolabında soğuyana kadar bekletin ve ardından sineğin ısırdığı bölgeye sürün. Bu, sinek ısırığının deride yarattığı yaralanmayı ve kızarıklığı hafifletebilir. 

Sirke

Elma sirkesi, şiddetli kaşıntılara karşı kullanılan doğal yöntemlerden biridir. Cildinizde tahriş veya yaralanma yok ise soğuk su ile seyrelttiğiniz elma sirkesine bir bez batırın ve ardından bezi ilgili bölgeye koyun. Ancak uygulamayı takipli yapmalı ve tahriş oluşma ihtimaline karşı temkinli olmalısınız. 

Kaşıntı tepkisini azaltmaya yardımcı olabilecek bir kabartma tozu ve su karışımı uygulayın.

Sivrisinek ısırığı için kaşıntı önleyici krem. 1 çorba kaşığı karbonatı bir macun oluşturmak için yeterli miktarda su ile karıştırın. Macunu sivrisinek ısırığına uygulayın.10 dakika bekleyip sonrasında macunu yıkayın.

Sonuç olarak, sivrisinek ısırığı deneyimi her ne kadar can sıkıcı olsa da doğal ve basit yöntemlerle bu rahatsızlığı hafifletebilirsiniz. Ancak ısırığın aşırı reaksiyonlar gösterdiği veya enfekte olduğu durumlarda bir uzmana danışmanız önemlidir. Unutmayınki her bireyin cilt yapısı farklıdır ve ısırıklara karşı farklı tepkiler verebilir. Sivrisineklerin yoğun olduğu bölgelerde koruyucu önlemler alarak rahatsız edici etkilerden kaçınabilirsiniz.  

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!