Sivilce derine nüfuz ettiği zaman cildin altındaki dokulara zarar verebilir, bunun sonucunda sivilce lekeleri ve sivilce izleri oluşabilir. Bu lekelerin oluşumunda cilt tipinizin ve cilt renginizin de önemi vardır. Bu sebeple tedaviye başlamadan önce nasıl bir cilt yapısına sahip olduğunuzun belirlenmesi daha sağlıklı sonuçlar almanızı kolaylaştıracaktır.

Örneğin, daha koyu cilt tipleri için, daha yüksek yara izi ve pigmentasyon riski nedeniyle derin cilt lazer tedavileri önerilmez.

Sivilce lekeleri inatçı olabilir. Bununla birlikte cilt tipinize bağlı olarak, birçoğu hekim kontrolünde yapılması önerilen bazı uygulamalar vardır. Bunlar kısaca aşağıdaki gibi sıralanabilir. 

  • Evde cilt bakımı

Güneş kremi kullanmak, yara izi olan ve olmayan bölge arasında oluşabilecek renk farklılığını önlemeye yardımcı olacaktır. Azelaik asit veya hidroksil asit içeren kremler de evde cilt bakımında kullanabileceğiniz önerilen ürünlerdir.

  • Yumuşak doku dolgu maddeleri

Derinin altına kolajen, yağ veya diğer maddeleri enjekte etmek, ciltte oluşmuş olan girintili yara izleri üzerinde dolgunlaştırıcı bir etki yaratır. Amaç, izleri daha az fark edilir hale getirmektir. Sonuçlar geçicidir, bu nedenle etkiyi korumak için tedaviye devam edilmelidir. 

  • Steroid enjeksiyonu

Bazı kabarık yara izlerine steroid enjekte etmek cildinizin görünümünü iyileştirebilir.

  • Lazer 

Lazer ile tedavi yöntemi gün geçtikçe daha popüler hale gelmekte ve genellikle bir zamanlar dermabrazyon (cilt zımparalama) ile tedavi edilen yara izlerinde kullanılmaktadır. Bu tekniğin daha koyu tenli veya keloid öyküsü olan kişilerde yan etki gösterme riski yüksek olabilmektedir. 

  • Diğer enerji bazlı prosedürler

Darbeli ışık kaynakları ve radyofrekans cihazları, cildin dış tabakasına zarar vermeden yara izlerinin azaltılmasına yardımcı olur. Etkisi kısa süreli olabilmekte ve  işlemin tekrarlanması gerekebilmektedir. 

  • Dermabrazyon

Bu prosedür genellikle daha şiddetli yara izleri için başvurulan bir yöntemdir. Doktorunuz bir cihaz aracılığıyla cildin üst tabakasını ortadan kaldırır. Cildin yüzeyindeki izler tamamen ortadan kaldırılabilir ve daha derin akne izlerinde ciddi azalma sağlanabilir. Yan etkileri arasında işleme bağlı yara izi gelişimi ve cilt rengi değişiklikleri vardır. 

  • Kimyasal peeling

Doktorunuz cildin üst tabakasını soymak ve daha derin yara izlerinin görünümünü en aza indirmek için yara dokusuna kimyasal bir solüsyon uygular. Bu uygulama, özellikle koyu ciltlerde cilt renginde değişikliklere neden olabilir.

  • Cilt üzerinde iğneleme

Doktorunuz, alttaki dokuda kolajen oluşumunu uyarmak için deri üzerinden iğneleme yapar. Sivilce izi için güvenli, basit ve etkili bir tekniktir. Cildin renginde dedğişiklik oluşma riski düşüktür. Bu tedavi yönteminin de belirli aralıklarla tekrarlanması gerekebilir.

  • Ameliyat

Doktorunuz, punch eksizyon adı verilen operasyon yöntemi ile, tek tek sivilce izlerini keser ve yarayı dikiş veya deri grefti ile onarır. Subsizyon adı verilen başka bir teknikte ise doktorunuz, yara izinin altındaki lifleri gevşetmek için derinin altına enjeksiyon yapar.

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!