Hepimiz hissetmişizdir, karnınızdaki o çok tokluk hissini. Ama bu her zaman çok yemekten kaynaklanmaz. Vücudunuz çok fazla su mu tutuyor? Yediğiniz bir şeyden mi kaynaklanıyor? Ya da bunun arkasında bir sağlık sorunu olabilir mi?

Şişkinlik Neden Olur?

Şişkinik nedenleri arasında gaz, tuz ve karbonhidrat tüketimi, hızlı yemek yemek, kabızlık, asitli içecekler tüketmek bulunur.

Gaz

Şişkinlik genellikle bağırsaklardaki fazla gazdan kaynaklanır. Normalde, sindirim süreci sırasında yiyeceklerin parçalanması ve fermantasyonu sonucunda gaz oluşur. Yiyeceklerin sindirimi sırasında bazı gazlar üretilir ve bu gazlar bağırsaklardan atılır.

Gazı azaltmak için şunları yapabilirsiniz:

  • Hava yutmayı azaltmak için yemekler sırasında yavaşça yemek,
  • Çok fazla gaz yapabilecek yiyecekleri sınırlamak (örneğin, baklagiller, lahana),
  • Lifli gıdaları yavaş yavaş diyetinize eklemek.
  • Laktoz veya fruktoz intoleransı varsa, bu maddelerden kaçınmak veya sınırlamak. 

Not: Laktoz süt ve süt ürünlerinde, fruktoz ise meyve (özellikle kurutulmuş meyve), bal, soğan ve sarımsak gibi bazılarında doğal olarak bulunan şekerlerdir.

Tuz

Vücudunuzun tuza ihtiyacı vardır, ancak çoğumuz ihtiyacımızdan fazlasını alırız. Bu da su tutmanıza neden olur ve yüksek tansiyon gibi daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ve kaçınmanız gereken sadece tuz değildir: Tuzunuzun çoğu hazır ambalajlı ve fast food gıdalardan gelmektedir. Tuz (sodyum) seviyeleri için gıda etiketlerini kontrol edin ve unutmayın: Tadını almıyor olmanız orada olmadığı anlamına gelmez.

Çok Fazla Karbonhidrat

Karbonhidratlar vücudunuza hızlıca kullanabileceği yakıt sağlar. Ancak aynı anda çok fazla karbonhidrat almak su tutmanıza neden olabilir. Ve karbonhidratlar kanınıza ne kadar hızlı karışırsa, bu olasılık o kadar artar. Basit karbonhidratlar - beyaz ekmek, şekerleme, hamur işleri ve alkolsüz içecekler - kanınıza neredeyse anında karışır. Kompleks karbonhidratlar - tam tahıllar, meyveler ve sebzeler - sindirimi daha uzun sürdüğü için kana karışmaz.

Asitler 

Soda ve bira, şampanya veya maden suyu gibi diğer içeceklerin içindeki baloncuklar gazla doludur. Bunları içtiğinizde sindirim sisteminizi doldurabilirler. Bir kısmını geğirerek atabilirsiniz, ancak gaz bağırsaklarınıza ulaştığında, siz onu geçirene kadar kalır. Ve çoğu gazlı içecek şekerle doludur, bu da su tutmanıza ve şişkin hissetmenize neden olabilir.

Çok Hızlı Yemek

Ne kadar hızlı yerseniz, o kadar fazla hava yutarsınız. Kabarcıklı içeceklerde olduğu gibi, bu hava bağırsağınıza geçtiğinde kendinizi şişkin hissetmenize neden olabilir. Midenizin beyninize doyduğunuzu söylemesi 20 dakika sürebilir, bu nedenle beyniniz mesajı almadan önce kendinizi şişirecek ve rahatsız edecek kadar yiyor olabilirsiniz.

Kabızlık

Çoğu insan zaman zaman beslenme konusunda biraz düzensizdir ve bu da kendinizi şişkin hissetmenize neden olabilir. Yeterince su içmemek, beslenme düzeninizdeki ani değişiklikler veya stresin yanı sıra bazı yiyecekler de kabızlığa neden olabilir. Genellikle kendiliğinden geçer, ancak egzersiz ve reçetesiz satılan ilaçlar yardımcı olabilir. Birkaç günden fazla sürerse doktorunuza görünün.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!