Dik bir duruşa sahip olmak istiyor ama bir türlü başaramıyor musunuz? Birçok insan dik bir duruş için çaba gösterdiğini ancak gün içinde farkında olmadan bu duruşunun bozulduğunu ifade ediyor. Çok yorgun olduğunuz anlarda dahi dik duruşunuzu korumak istiyorsanız yapabileceğiniz egzersizleri bu yazımızda sizlerle paylaşacağız. 

Dik Duruşun Faydaları

İyi bir duruş, vücudunuzun dengede ve hizada olması anlamına gelir. Bu doğru hizalanmanın faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kasların etkili ve verimli kullanılmasını destekler.
  • Omurganız üzerindeki stresi azaltır.
  • Kas yorgunluğunu önler.
  • Burkulma ve yaralanma risklerini azaltır.
  • Sırt ve boyun ağrılarının önüne geçer.
  • Solunum fonksiyonlarını iyileştirir.
  • Özgüveninizi artırır.
  • Profesyonel ve etkileyici bir görünüm yaratmanıza yardımcı olur. 

Duruş Bozuklukları Egzersizleri

Core Stabilizasyonu

İki eliniz yanda, bacaklarınızı ileri doğru uzatarak sırt üstü yatın. Derin bir nefes alarak bir bacağınızı bükmeden yukarı doğru kaldırın ve nefes vererek başlangıç pozisyonuna geri dönün. Her iki bacak için de günde 3 set, 10 tekrar yapın. 

 

 

Bisiklet Crunch Egzersizi 

Dizleriniz bükülü, ayaklarınız yerde, elleriniz başınızın arkasında olacak şekilde sırt üstü yere uzanın. Sol dizinizi yavaşça göğsünüze çekin ve eş zamanlı olarak sağ dirseğinizi de sol dizinize doğru getirin.  Bunu yaparken sağ bacağınızı da kaldırarak ileri doğru uzatın. Bisiklet pedalı çevirir gibi her iki bacak için de bunu yapmaya devam edin ve günde 3 defa, 10 kez tekrarlayın. 

 

Yuvarlanma Hareketi 

Roll-over olarak bilinen yuvarlanma hareketine kollarınız iki yanda yere sırt üstü uzanarak başlamalısınız. Ayaklarınız tavana bakacak şekilde bacaklarınızı yavaşça kaldırmaya başlayın. Ardından bacaklarınızı başınızın üstüne gelecek şekilde, bükmeden hareket ettirin ve eş zamanlı olarak kalçanızı da yerden kaldırın.  Bu pozisyonu 30 saniye koruyun. Hareketi yaparken boyun kaslarınızı korumaya dikkat etmelisiniz.

 

Kobra Pozu

Bir zemine yüzüstü uzanın, kollarınızı göğsünüzün iki yanına alın ve alnınızı yere yerleştirin. Ardından kollarınızdan destek alarak başınızı ve üst vücudunuzu yavaşça yukarı doğru kaldırın. Omuzlarınızı gerin, göğsünüzü açın ve karın kaslarınızı sıkın. Bu pozisyonda 10-15 saniye kadar kalın ve ardından başlangıç pozisyonuna geri dönün. Bu hareketi günde 3 set, 10 tekrar yapın.

 

Bu egzersizler, dik bir duruş için önemli olan kas gruplarını hedefler ve vücudunuzun daha dik, sağlam ve dengeyi destekleyen bir duruşa sahip olmasını sağlar. Ancak egzersizlere başlamadan önce herhangi bir sağlık sorununuz olup olmadığını öğrenmek için bir uzmana danışmanız tavsiye edilir. 

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!