Rakamları veya harfleri renklerle bağdaştırmak gibi sıra dışı deneyimleri hepimiz hayatımızda en az bir kez hissetmişizdir. Bu sinestezinin en yaygın görülen türüdür. Sinestezi, bir duyu organının uyarılması sonucunda bir başka duyu organında da bir algının oluştuğu durumu ifade eder. Bir hastalık veya tıbbi bir durum değildir, ancak algıyla ilgili bir durumdur. Öğrenmeyi ve hatırlamayı kolaylaştırır.

Kişiye özel olarak sinestetik algılarda çeşitlilikler görmek mümkündür. Örneğin bir sinestezik, 5 rakamını pembe renkte görürken bir diğeri için 5 rakamı ağızda ekşi bir tat oluşturabilmektedir. Ya da aynı sinestezi örneğinin şiddeti kişiden kişiye değişebilmektedir.

Beş ana duyunuz olmasına rağmen, her bir duyu ile ilişkilendirebileceğiniz birçok farklı özellik bulunmaktadır. Duyularınız ve algılama yetenekleriniz arasında çok sayıda olası birleşim olduğundan, araştırmacılar en az 60 farklı sinestezi formunu tanımlayabilmektedirler. Bazı uzmanlar, 150'den fazla farklı form olduğunu tahmin ediyor. Bu aynı zamanda sinesteziye sahip birçok kişinin bunun ne olduğunu veya sıradışı olduğunu bilmemesinin nedenidir.

Yaygın Sinestezi Formları

Sinesteziye ait bazı formlar daha bilinir veya daha yaygındır. Bunlar arasında:

Renkli Harfler ve Sayılar (Grapheme-Color Synesthesia): Sinestezinin en yaygın görülen türüdür. Harfler, rakamlar veya diğer sembollerin belirli renklerle ilişkilendirildiği durumdur. Örneğin, bir kişi için "A" harfi her zaman kırmızı olarak algılanabilir.

Ses-Renk Sinestezi (Sound-Color Synesthesia): Seslerin renklerle ilişkilendirildiği durumu ifade eder. Bir müzik notası veya ses tonu belirli bir renk olarak algılanabilir. Genelde müzisyenlerde görülür.

Koku-Renk Sinestezi (Smell-Color Synesthesia): Kokuların belirli renklerle ilişkilendirildiği durumu ifade eder. 

Ayna-Dokunma Sinestezi (Mirror- Touch Synesthesia) kişinin başka birisine dokunulduğunu gördüğünde bedeninin zıt veya aynı tarafında bir dokunma hissetmesine yol açar.

Rakam-Dokunma Sinestezi (Number-Touch Synesthesia): Rakamların fiziksel dokunuş hissiyatlarıyla ilişkilendirildiği durumu ifade eder. Rakamlar, kişide dokunuşa benzer bir duygu uyandırabilir.

Sinestezi Neden Olur?

Sinestezinin, beynin sol yarım küresiyle ilgili ve hipokampüs bezine bağlı bir fonksiyon olduğu düşünülmektedir. İstatiksel olarak çok nadir rastlansa da "normal" bir beyin fonksiyonudur. Her beyinde gerçekleşen bir sürecin bazı insanlarda bilinç yüzeyine yansımasından kaynaklanmaktadır.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!