Kadınlar ister normal doğum ister sezaryen doğum yapmış olsun, ilk 40 gün lohusalık dönemi yaşarlar. Bu 6 haftalık lohusalık döneminde dikkat edilmesi gerekenler doğumun nasıl olduğuna, annenin özel sağlık durumuna ve çeşitli faktörlere bağlı olarak değişir.

Sezaryen doğum, normal doğumun istenmediği durumlarda ya da bazı tıbbi nedenler ile tercih edilebilir. Sezaryen doğum esnasında anne adayı, genel anestezi ile uyutulur ve böylece annenin doğum sırasında ağrı hissetmemesi sağlanır. 

Anestezi uygulandıktan sonra cerrah karın altında bir kesi açarak rahime ulaşır. Bu kesi genellikle bikini bölgesi olarak adlandırılan bölgede yapılır ve büyüklüğü doğuma ve tıbbi gereksinimlere bağlı olarak değişebilir. Sezaryen doğumdaki bu adımların bilinmesi, doğumdan sonra sizi nelerin beklediği konusunda fikir sahibi olmanızı sağlayacaktır.  

Sezaryen sonrası lohusalık dönemi, kadınların kendilerine iyileşme ve dinlenme için zaman tanıması gereken bir dönemdir. Bu dönemde rahatsızlıklar ve yorgunluklar olabilir. Bu süreçte (40 gün boyunca) ihtiyacınız olan her şeyi yakınlarınızda tutmaya özen göstermelisiniz böylece sürekli olarak ayağa kalkmak durumunda kalmazsınız. Ağrılarınız olacağı için bebeğinizden daha ağır bir şey kaldırmaktan kaçınmalısınız ve kesi ağrısını yatıştırmak için doktorunuzun önerdiği ağrı kesicileri kullanmalısınız. 

Sezaryen Sonrası Emzirme Pozisyonları

Sezaryen kesiği dolayısıyla ilk aylarda kadınların kendileri için güvenli olacak emzirme pozisyonlarını tercih etmeleri gerekir. Bunun için koltuk altı emzirme pozisyonu uygun olabilir. Bu pozisyon, yatış pozisyonundan biraz daha dik emzirmenizi sağlar ve kesilere baskı yapmayacak şekilde emzirme deneyimi sunar.  

Bebeğinizi emzirmek için rahat bir koltuğa veya sandalyeye oturun. Belinizi/sırtınızı destekleyen bir minder veya yastık mutlaka kullanın. Bebeğinizin omuzları koltuk altınıza gelecek şekilde kucağınıza alın ve altına birkaç yastık ya da battaniye yerleştirin. Sonrasında bebeğinizin sırtını ve kalçasını kucaklayarak destekleyin. Fiziksel olarak sizi zorlayacak bir pozisyon ise yan yatış pozisyonunda da bebeğinizi emzirmeyi deneyebilirsiniz. 

Yan yatın ve bebeğinizi göğsünüze dönük bir biçimde yerleştirin. Bebeğinizi tek elinizle destekleyin ve diğer elinizle memenizi kavrayarak bebeğinizin tutması için yardımcı olun. Bebeğiniz memeyi kavradığında elinizi başını desteklemek için kullanabilirsiniz. 

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!