Bazı hamilelik komplikasyonlarının olduğu durumlarda, sezaryen doğum gerekli olabilir. Ya da bir önceki doğumunu sezaryen olarak yapan kadınlara da yine sezaryen doğum gerekebilir. 

Bununla birlikte, ilk kez doğum yapacak olan kadınların sezaryen doğum ihtiyacı olup olmadığı çoğu zaman doğum anına kadar belli olmayabilir. Eğer hamileyseniz ve sezaryen doğum sırasında ve sonrasında neler ile karşılaşacağınızı bilmiyorsanız yazımız size yardımcı olacaktır.

Sezaryen Doğumun Önerildiği Durumlar

Bazen uzmanların önerisi bazen de annelerin isteği doğrultusunda doğum, sezaryen gerçekleştirilir. Sezaryen doğuma başvurulan koşulların bir kısmı şu şekildedir: 

Doğum anının normal ilerlememesi: Zor doğum ya da anormal doğum, sezaryenin en yaygın nedenlerinden biridir. Normal doğumun gerçekleşmemesiyle ilgili başlıca nedenler arasında; serviksin yeterince genişleyememesi ya da servikal dilatasyonun tamamlanamaması gibi birinci ve ikinci evrede ortaya çıkan problemler bulunur. 

Bebeğin tehlikede olması: Bir bebeğin kalp atışındaki değişikliklerle ilgili endişe duyuluyorsa sezaryen işlemi en güvenli seçenek olabilir. 

Birden fazla bebek taşımanız: İkiz ya da üçüz taşıyan anneler için en iyi yöntem sezaryen olabilir. Özellikle doğum çok erken başlarsa veya bebekler baş-aşağı pozisyonda değilse sezaryen tercih edilir.

Bebek ya da bebeklerin olağandışı bir pozisyonda olması: Doğum kanalına ilk olarak ayakları, kalçaları ya da omuzları giren bebekler için en güvenli doğum sezaryendir. 

Plasentanın önde olması: Plasenta, serviksin ağzını kapatıyorsa (plasenta previa), doğum için sezaryen önerilir.

Kordon sarkması yaşanıyorsa: Bebek daha doğum kanalına girmeden önce göbek kordonu vajinaya doğru kaydıysa sezaryen tercih edilebilir. 

Annenin sağlık sorunları varsa: Kalp ya da beyin hastalıkları gibi belirli sağlık sorunlarına sahip kadınlara, doktor sezaryen önerebilir. 

Mekanik tıkanma gerçekleşmesi: Doğum kanalını tıkayan bir miyom, pelvik kırık veya başın alışılmadık derecede büyük olması (hidrosefali) durumlarında bir bebeği doğurtmak için sezaryen yapılabilir. 

Daha önce sezaryen doğum yapılması: Daha önce sezaryen veya başka bir ameliyat geçiren kadınlarda vajinal doğum yapmak genellikle mümkün olsa da uzmanlar yeniden sezaryen önerebilir.

Ayrıca ilk kez doğum yapacak kadınlar da dahil olmak üzere bazı anne adayları, sezaryen doğum isteyebilir. Böylece normal doğum esnasında ve sonrasında yaşanabilecek olası komplikasyonlardan kaçınmak isteyebilirler. 

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!