İçindekiler
Omurganın her iki tarafında belde yer alan sakroiliak eklemler, yaygın bir sırt ağrısı kaynağıdır. Bununla birlikte, omurga ile ilgili problemlerdeki rolüne rağmen, çok az hasta ve doktor sakroiliak ağrılara aşinadır. Sakroiliak eklem disfonksiyonu bel ağrılarında çoğunlukla göz ardı edilen ancak bel ağrısı oluşturan önemli bir sebeptir. Tüm bel ağrılarının %30’luk kadarı sakroiliak eklem disfonksiyonlarından kaynaklanmaktadır.
Sakroiliak eklemler; omurganın alt uç kısmındaki kuyruk kemiğinin hemen üzerinde bulunan sakrum kemiği ile leğen kemiğini birleştiren sağ ve sol olmak üzere iki adet eklemdir. Vücudun çoğu ekleminin aksine, sakroiliak eklem çok az hareketlidir. Bu eklemin maksimum 2 ila 4 derecelik bir eklem hareket kabiliyeti vardır.
Bu küçük eklemler, onu destekleyen birçok bağ sayesinde güçlüdür. Bir amortisör gibi vücudun üst ve alt kısımları arasında bir tampon görevi görerek bedene binen yükü bacaklara eşit şekilde dağıtmaktır. Bu nedenle hareket kısıtlılığı gelişmesi ile eklem fonksiyonları yerine getirilemez ve sinir ve kas-bağ bağlantılarının yoğun olması bel ağrısına zemin hazırlar. Sakroiliak eklem ağrısı genelde bel ve/veya kalçada hissedilir; bacağa doğru yayılabilir ve siyatiği taklit eder şekilde olabilir.
Sakroiliak Eklem Disfonksiyonu Nedenleri ve Teşhisi
Sakroiliak eklem ağrısı, düşmeler (özellikle kalçada), ağır kaldırma ve spor yaralanmaları gibi travmatik nedenlerden veya hamilelik, obezite, skolyoz, artrit gibi nedenler sakroiliak eklemde ağrıya neden olabilir.
Sakroiliak eklem ağrısı bel ve kalça ağrılarına benzediğinden teşhis etmek son derece zordur. Sakroiliak eklem disfonksiyonunu gösteren tek bir standart test yoktur. Manuel Tıp tanı yöntemleri olan eklem hareketliliği, hassas noktalar ve provokasyon testlerini içeren yapısal-fonksiyonel muayene ile konur.
Sakroiliak Eklem Disfonksiyonu ile İlişkili Bulgular
-
Tek taraflı, kalçaya doğru yayılan ağrı olması
-
Ağrı, bacak ve kasık bölgesini içeren bir alana yayılabilir
- Asimetrik aşırı basınç aktiviteleri ağrının artmasına neden olur (merdiven çıkma, arabaya binme veya inme vb.)
- Piriformis kasında, kalça kasları ve bel-sırt kaslarında gerginlik-kasılma
Tedavi
Tedavide en etkili yöntem spinal manipülasyon uygulamalarıdır. Yine beraberinde mobilizasyon, kas gevşetme teknikleri, masaj, kas-enerji teknikleri ve egzersiz yöntemleri uygulanabilir.
Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!