Bu kadar sık tüketilen bir besinin sağlıklı bir biçimde nasıl kullanıldığını merak etmeniz ise oldukça doğal. Halbuki market rafından seçtiğimiz bir yağın sağlıklı olup olmadığına dikkat etmek yalnızca bir başlangıç.

Yemek pişirirken yağın ne kadar ısıtılması gerektiğini bilmek ise sağlıklı kalıp kalmadığı konusunda ayrıca önem taşır. Bu sebeple yağların dumanlanma noktasını ve ısınma derecesini bilmemiz gerekir. Bu yazıda, sağlıklı yağlar nasıl tüketilir birlikte inceliyoruz. 

Yemeklerde Kullanılan Yağlar Neden Önemlidir? 

Yemeklerde kullanılan yağlar, yüksek ısıya maruz bırakıldıklarında bir noktada dumanlanma noktasına ulaşırlar. Bu da yağın artık bozulmaya başladığı derece anlamına gelir. Yağ bozulduğunda, oksitlenmeye ve serbest radikalleri serbest bırakmaya başlar. Bu sebeple, hastalıklara yol açabilecek hücresel hasarlara neden olarak sağlık açısından olumsuz sonuçları olabilir.

Ayrıca, dumanlanma noktasına ulaşan yağlar, akrolein adı verilen ve pek hoş olmayan yanık tadı bırakan bir madde salgılar. Üstelik ortama yayılan bu akrolein akciğerleriniz için de tehlikeli olabilir.  

Bazı rafine yağlar kimyasal çözücüler kullanılarak elde edilirken, diğer yağlar bitkiler veya tohumların preslenmesi ile ekstrakte edilir. Sağlıklı yağlar tüketmenin önemini bilen birçok tüketici, kimyasal olarak elde edilmiş yağlardan kaçınır ve örneğin soğuk sıkım zeytinyağı gibi preslenerek yapılanları tercih eder.

  • Zeytinyağı 

Zeytinyağının dumanlanma noktası, özellikle fırınlanmış ürünler olmak üzere birçok tarif için geçerli olan derece yaklaşık 176 °C’dir. Zeytinyağı, antioksidan görevi gören E vitamini açısından zengindir.

Zeytinyağındaki birincil yağ asidi, oleik asit adı verilen tekli doymamış bir yağ asididir ve yapılan araştırmalarda antikanser ve iltihap sökücü (antienflamatuar) özelliklere sahip olduğu da ortaya konmuştur. 

Zeytinyağı, yemeklik yağ olarak dünya çapındaki birçok mutfakta tercih edilmektedir. Bunun nedeni ise geniş bir kullanım alanına sahip olmasıdır. Hafif biberli ve otlu bir tada sahiptir ve pişirme, soteleme ya da soslar için mükemmel bir tercihtir. 

  • Susam Yağı

Susam yağının dumanlanma derecesi yaklaşık 210 °C’dir. Susam; parkinson gibi belirli hastalıklara karşı potansiyel nöro-protektif etkiler de dahil olmak üzere çeşitli faydaları olabilen, kalp sağlığı için koruyucu özelliklere sahip antioksidanlar bakımından zengindir.

Ayrıca tip 2 diyabeti bulunan 46 kişi arasında yapılan küçük bir araştırmada, 90 gün boyunca susam yağı kullanımı sonunda açlık kan şekeri ve diğer metabolik parametrelerde iyileşmeler gözlenmiştir.

  • Safran Yağı    

Safran bitkisinin tohumlarından elde edilen safran yağının dumanlanma noktası yaklaşık 265 derecedir. Doymuş yağ oranı düşüktür ve daha yüksek oranda doymamış yağ asitleri içerir.

Bir çalışmada, günlük olarak safran yağı kullanmanın, obezite ve tip 2 diyabetli postmenopozal dönemdeki kadınlarda inflamasyonu, kan şekeri düzeyini ve kolesterolü iyileştirebileceği sonucuna ulaşılmıştır.

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!