Sağlıklı bir yaşam için doğru beslenme, dengeli ve çeşitli bir diyet içermelidir. Bu diyette yeterli miktarda protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineral ve su bulunmalıdır. Ayrıca sağlıklı yaşam için az miktarda tuz, şeker tüketilmelidir. Özellikle sebzeler, meyveler,  tam tahıllı besinler, sağlıklı yağlar ve doğru miktarda et tüketimi önemlidir. Ayrıca sınırlı miktarda alkol tüketimi de sağlıklı yaşam için önemlidir.

Peki Sağlıklı Bir Yaşam İçin Doğru Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Aşağıda yer alan önerileri izleyerek siz de sağlıklı bir yaşam için doğru beslenme programını oluşturabilirsiniz:

  1. Öğünlerinize daha fazla lifli gıdalar ekleyin ve nişastalı köklü sebzeleri çıkarın.Lifli gıdalar tüketmenin genel sağlığınız için yararları olduğu gibi kolon kanserine karşı koruyucu etkileri de vardır. Karbonhidratlar, yediğiniz yiyeceğin üçte birinden biraz fazlasını oluşturmalıdır. Kepekli makarna,kahverengi pirinç gibi yüksek lifli olan karbonhidratları tercih etmeniz daha uzun süre tok hissetmenizi sağlayacaktır.Patates, tatlı patayes gibi köklü nişasta depolarından kaçınmanız önemlidir.
  2. Bol bol meyve ve sebze tüketin. Sağlıklı bir yaşam için günde en az 5 porsiyon çeşitli meyve ve sebze tüketilmesi tavsiye edilir. Bu meyve ve sebzeler taze tercih edilmelidir; ancak dondurulmuş, konserve veya kurutulmuş şekilde de olabilir.
  3. Daha fazla balık tüketmeye özen gösterin. Balık, iyi bir protein kaynağı olarak bilinmektedir. Ayrıca birçok vitamin ve mineral içerir. En az 1 porsiyon yağlı balık olmak üzere haftada en az 2 porsiyon balık yemek faydalı olacaktır.
  4. Doymuş yağ ve şeker miktarını azaltın. Diyetinizde yağ ihtiyacınız olsa da tükettiğiniz yağın miktarına ve türüne dikkat etmeniz önemlidir. Doymuş yağ ve şeker alımını azaltarak daha sağlıklı bir yaşam için ilk adımları atabilirsiniz. 
  5. Günlük tuz tüketim miktarınızı azaltın. Fazla miktarda tuz tüketmek, tansiyon ve kardiyovasküler hastalıklar gibi sağlık problemlerine yol açabilir. Bu sebeple, tükettiğiniz günlük tuz miktarını azaltmak sağlıklı bir yaşam için önemlidir. 
  6. Yeterli aktivite düzeyine ulaşın. Sağlıklı beslenmenin yanı sıra düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı bir yaşam için önemlidir ve aynı zamanda ciddi sağlık problemleri yaşama riskini azaltmanıza yardımcı olur. Bu nedenle, genel sağlınız için düzenli egzersiz yapmaya özen göstermelisiniz.

Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!