Saçkıran ya da alopesi olarak da bilinen saç dökülmesi birçok kadın ve erkeğin yaşadığı bir rahatsızlıktır. Çeşitli sebepleri bulunan saç dökülmesine bazı durumlarda yüz ve vücudun diğer bölgelerindeki tüylerin dökülmesi de eşlik edebilir. Günlük 50-100 saç telinin kopması normal olarak kabul edilirken; bundan daha fazla saç dökülüyor ve saç diplerinizde açılmalar görülüyorsa saçkıran rahatsızlığınız olabilir.

"Peki, saç dökülmesine ne iyi gelir?” Önce dökülmelerin nedenini araştırmak ve buna göre bir tedavi yolu izlenmesi gerekir. Saç dökülmesi genetik nedenler, hormon dengesizlikleri, kafa derisinde mantar, stres, otoimmün hastalıklar, beslenme yetersizliği gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanıyor olabilir. Ancak endişelenmenize gerek yok. Çünkü dökülmeye neden olan tüm bu rahatsızlıkların bir çözümü var! 

Saç Dökülmesine 7 Bitkisel Çözüm

  • Aloe Vera

Aloe vera uzun süreli ve düzenli kullanıldığında saç derisini besler ve dökülmesini ciddi ölçüde azaltır. Bununla birlikte kepeği azaltarak saç köklerini iyileştirir. Saf aloe vera jelini haftada birkaç kez derinize ve saçınıza uygulayabilir veya aloe vera içeren şampuan ve saç kremi kullanabilirsiniz. 

  • Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağı içerdiği laurik asit ile saçtaki protein eksikliğini giderir. Saç tipinize bağlı olarak saçı yıkamadan önce ya da yıkadıktan sonra saçınızın uçlarına ve derinize Hindistan cevizi yağı ile masaj yapabilirsiniz. Hindistan cevizi yağı, saç dökülmesine iyi gelmesinin yanında saç uzamasına yardımcı olmaktadır.

  • Balık Yağı

Omega ve protein açısından zengin balık yağı tüketmek, saç dökülmesine oldukça iyi gelir. Omega 3, yağ asitleri hücrelerin doğru çalışmasını sağlayarak daha sağlıklı ve güçlü saç köklerine neden olur. Bunu sadece omega 3 takviye kullanımı ile de değil, haftada en az 2 gün yağlı balık (somon, ringa, uskumru, sardalya vb.) tüketerek de sağlayabilirsiniz.

  • Soğan Suyu

Soğan suyu, saç dökülmesinin küçük yamalar halinde görüldüğü alopesi areata (saçkıran) durumuna çare olabilir. Soğan suyunun saçlı deriye uygulanması şu şekilde olur; birkaç soğanı blenderdaen geçirip suyunu çıkarın, bu suyu saç derinize ve saçınızın tamamına uygulayarak 15 dakika bekletin, ardından durulayarak saçınızı şampuanlayın. İşte bu kadar basit!

  • Biberiye Yağı

Biberiye yağı saç dökülmesini engelleyen en güçlü bitkisel destektir. Saç dökülmesini önlemek ile kalmaz, saçlarınızı güçlendirir ve gürleştirir. Üç damla biberiye yağını 8 damla argan yağı gibi uçucu bir yağ ile karıştırarak saç derinize masaj yapın. Bunu düzenli olarak haftada birkaç kez tekrarlayabilirsiniz. İyi geldiğini göreceksiniz!

  • Sardunya Yağı 

Saç dökülmesini engelleyen ve saçlarınıza bakım yapan bir diğer bitkisel çözüm de sardunya yağıdır. Üç damla sardunya yağını sekiz damla uçucu yağ ile karıştırarak doğrudan saçlarınıza uygulayın. Dilerseniz şampuan ya da saç kreminize ekleyerek de kullanabilirsiniz. 

  • Limon

Taze limon suyu ya da limon yağı da saç derinizi besleyerek saç dökülmelerinin önüne geçer. Şampuan kullanmadan 15 dakika önce saç derinize limon suyu veya yağı ile masaj uygulayabilirsiniz. 

Saç dökülmesine iyi gelen bu çözümleri hem erkekler hem de kadınlar saç bakım rutinlerinin bir parçası haline getirebilir. Bununla birlikte saç dökülmelerine neden olan kansızlık, stres ve diğer risk faktörleri için de doktorunuza danışarak bir tedavi yolu bulmanız iyi olabilir. 

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!