Rinit, bilinen ya da bilinmeyen bir etkene karşı burun tıkanıklığı, akıntısı, kaşıntısı ya da hapşırma ile seyreden bir durumdur. Uzun vadede ciddi sorun yaratabilen bu rahatsızlık birçok nedenden kaynaklanabilir. En sık görülenler viral etkenlere bağlı gelişen akut rinit, alerjik ya da mevsimsel rinit ve alerjik olmayan rinittir. 

Rinit Belirtileri Nelerdir? 

Alerjik olmayan rinit semptomları yıl boyu devam eder ve şunları içerebilir:

  • Tıkalı burun
  • Şiddetli burun akıntısı
  • Geniz akıntısı
  • Öksürük

Alerjik olmayan rinitin kesin nedeni bilinmemektedir. Uzmanlar, alerjik olmayan rinitin burundaki kan damarları genişlediğinde meydana geldiğini ileri sürmektedir. Toz, sigara dumanı, hava durumu, bazı ilaçlar, hormon değişiklikleri ve uyku sorunları alerjik olmayan rinitin tetikleyicileri olabilir. 

Alerjik Rinit Belirtileri Nelerdir? 

Alerjik rinit belirtileri soğuk algınlığına benzer ve şu belirtileri içerir:

  • Hapşırma
  • Kaşıntılı burun
  • Burun akıntısı
  • Tıkalı burun
  • Kaşınan kırmızı ve sulu gözler
  • Öksürük
  • Damakta kaşıntı

Alerjik rinit belirtileri, bünyenizin hassas olduğu bir maddeyle temasından birkaç dakika sonra ortaya çıkar. Genel olarak ağaçlara, çimenlere, polene, ev tozuna, köpek ve kedi tüyüne ve latekse alerjisi olan kişilerde alerjik rinit görülür. Eğer ailede alerji, astım ya da egzama gibi rahatsızlıklar varsa alerjik rinit riskiniz daha yüksektir. 

Rinite Ne İyi Gelir?

Alerjik olmayan riniti hafifletmenin birkaç yolu vardır. Öncelikle belirtileri ortaya çıkaran veya şiddetlendiren tetikleyici unsurları tespit etmelisiniz. Soruna neden olan unsurlardan kaçınmak en iyi tedavi yöntemlerinden biridir. 

Antihistaminik ya da dekonjestan burun spreyleri kullanarak burun tıkanıklığını ve nefes alamama probleminizi çözebilirsiniz. Ayrıca kortizonlu spreyler ve tuzlu su da rahatlamanızı sağlayabilir.
Alerjik rinit durumunda doktora başvurarak sizin için en iyi tedavi planını öğrenin. Alerjik rinite neden olan toz, küf, evcil hayvan, polen gibi alerjenlere karşı önleyici tedbir almak, en iyi tedavi yollarından biri olacaktır. 

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!