Kadınların 24 ila 38 günde bir tamamlanan adet döngüsü, rahmin içinden gelen adet kanının vücut dışına atılması ile sonuçlanır. Menstrüasyon ya da regl olarak bilinen ve ergenlik çağında başlayan adet kanaması 3 ila 7 gün arasında sürer. Bazı kadınlarda regl öncesi belirtiler olabilir ancak bazı kadınlarda hiçbir belirti görülmeyebilir. Adet öncesi görülebilen bazı rahatsızlıklar şu şekildedir: 

  • Ruh hali değişiklikleri 
  • Uyku problemi 
  • Baş ağrısı 
  • Yemek yeme isteği (özellikle tatlı)  
  • Şişkinlik 
  • Meme hassasiyeti 

Bu rahatsızlıkların ardından gelen adet döneminde de kimi ağrılar yaşamak mümkün. Bu sancılar dolayısıyla fiziksel olarak aktif olmak pek tercih edilmez. Bu dönemde sıcak su torbasını alıp battaniyenin altına kıvrılmak çok cazip gelir. Oysa adet kramplarını azaltmanın en etkili yollarından biri de düşük yoğunluklu egzersizler yapmaktır. Regl döneminde egzersiz yapmak, adet döngünüze ilişkin semptomları ve ağrıları hafifletebilir. 

Egzersizin fiziksel ve psikolojik etkileri adet döneminde kendinizi daha iyi hissetmenize neden olacak. Egzersiz yaparken salgıladığınız endorfin ruh halinizin iyileşmesini sağlar. Üstelik doğal ağrı kesici olarak bilinen endorfin, karın ağrılarınızın da azalmasına yardımcı olur. Adet döneminin ilk günleri çok kanamanız olacağından daha hafif egzersizler yapmayı tercih edebilirsiniz, bunları yapmanın bile olumlu etkilerini hemen fark edeceksiniz. 

Regliyken spor yapılır mı diye merak eden kadınların birçoğunun aklına, yüksek yoğunluklu ve çok hareket gerektiren egzersizler gelse de hafif uygulamalar ile de bu dönemi ağrısız atlatmak mümkün olabilir. Vücudunuzu gevşetmek, meme hassasiyetini azaltmak ve kas ağrılarını iyileştirmek için uygulayacağınız egzersizleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yürüyüş ve Koşu 

Adet döneminizin ilk günlerini hafif bir yürüyüş ya da kardiyo ile değerlendirebilirsiniz. Kısa aerobik egzersizler, hafif doğa yürüyüşleri nefes alıp verişlerinizi düzenleyerek kendinizi daha iyi hissetmeni sağlar. 

  • Yoga

Esneme ve nefes egzersizleri sayesinde sinirli ruh halinizi iyileştirebilirsiniz. Birçok yoga pozu (Kedi-İnek duruşu, kobra duruşu gibi) kan dolaşımını artırmanıza yardımcı olarak ağrılarınızı giderebilir.  

  • Pilates

Pilates kas esnekliğini ve gücünü artırmanıza yol açan ve evde kolaylıkla yapabileceğiniz bir egzersiz çeşididir. Vücudunuzu rahatlatmaya ve sakin kalmanıza yardımcı olur. 

  • Esneme Hareketleri

Basit esneme hareketleri ve derin nefes alıp-verme ile vücudunuzu gevşetebilirsiniz. 

  • Dans 

Hafif tempolu bir dans kadar ruh halinize başka ne iyi gelebilir ki? Hem yüzünüzde kocaman bir gülümseye sebep olacak hem de kalori yakmanıza yardımcı olacak zumbayı da bu dönemde deneyebilirsiniz. 

Regl döneminde bazı aktiviteleri gerçekleştirmek uygun olsa da kaçınmanız gereken egzersizler de vardır. Düzenli spor yapan kadınların bu dönemde durmaları gerekmese de biraz daha yavaşlamaları iyi olabilir. Uzun süreli yorucu egzersizler, vücudunuzu strese sokarak adet dönemini olumsuz etkileyebilir. 

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!