İçindekiler
Rahim ağzı kanseri (serviks), kadınlarda sık görülen kanser türleri arasında yer alıyor. Düzenli testler ve kontrollerle hastalığı önlemek mümkün. Kadınların özellikle Smear ve HPV testini ve HPV aşısını ihmal etmemesi gerekiyor.
Rahim ağzı kanseri, rahmi vajene bağlayan bölgenin hücrelerinde meydana gelen anormal çoğalma sonucu oluşan, genellikle 10 ila 15 yıl içerisinde yavaş yavaş gelişen bir kanser türüdür.
Rahim ağzındaki yaşanan hücresel değişimlere cinsel yolla bulaşan Human Papilloma Virus (HPV) neden olur. Bu virüsler rahim ağzına yerleştikten sonra yıllarca hiçbir belirti vermeden yaşayabilirler.
Rahim Ağzı Kanserinin Görülme Sıklığı Nedir?
Rahim ağzı kanserinin dünya çapında 45 yaş altı kadınlarda en sık görülen üçüncü kanser türüdür. Bu kanserlerin yüzde 85’i düşük ya da orta gelirli ülkelerde görülmektedir. Ülkemizde her yıl 1.500 kadına rahim ağzı kanseri tanısı konmaktadır. Dünyada iki dakikada bir kadın, rahim ağzı kanseri nedeniyle hayatını kaybetmektedir.
Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri ve En Önemli 3 Belirti
Rahim ağzı kanseri erken evrelerinde genellikle belirti vermez. Rahim ağzı kanseri belirtileri ileri evrelerde görülür.
Rahim ağzı kanseri belirtileri ve en önemli 3 belirti şunlardır:
- Cinsel ilişki sırasında veya sonrasında kanama olması,
- Vajinadan anormal sulu, kokulu ve kanlı akıntı gelmesi,
- Normal adet dönemi dışında kan lekeleri veya hafif kanama yaşanması.
Bu belirtilere, rahim ağzı kanserinin yanı sıra diğer bazı ciddi hastalıklar da neden olabilir. Bu sebeple belirtiler mutlaka bir doktor tarafından değerlendirilmelidir.
Rahim Ağzı Kanseri Neden Olur?
Yapılan araştırmalara göre rahim ağzı kanserlerinin yüzde 99’undan fazlasının nedeni HPV virüsüdür. HPV, cinsel anlamda aktif kadınların üçte ikisinden fazlasını, yaşamlarının bir döneminde enfekte edecek derecede yaygın bir virüstür.
HPV enfeksiyonu sonrası mutlaka rahim ağzı kanseri olunacağı anlamına gelmez. Bağışıklık sistemi bu virüs ile enfekte olunduktan sonra 12-24 ay içerisinde bu virüsü yüzde 90 oranında vücuttan atar. HPV’nin temizlenemediği yüzde 10’luk bolümde ise 10 ila 15 yıl içinde rahim ağzında, kanser öncesi ve kanser gibi oluşumlar tespit edilebilir.
Rahim Ağzı Kanserine Neden Olan Etkenler
- Erken yaşta cinsel ilişki (HPV riskini artırır),
- Birçok cinsel partnere sahip olma (HPV enfeksiyonu riskini artırır),
- Sigara kullanımı,
- HIV enfeksiyonu, lösemi, lenfoma gibi bağışıklığı bozan hastalıklar.
Düzenli Smear Testi Çok Önemli
Rahim ağzı kanseri oluşmadan kanser öncesi durumların saptanması hayat kurtarıcı etkidedir. Düzenli tarama, test ve hekim kontrolü bu kapsamda mutlaka yapılmalıdır. Kadınlara ilk cinsel ilişki yaşından bağımsız, 21 yaşındayken ilk rahim ağzı kanseri taramasını yaptırması önerilir.
30 yaşına kadarki kadınların üç yılda bir Pap-smear testi yaptırması uygundur. 30 yaşından büyük kadınların ise en geç 3 yılda bir Pap-smear testi veya en geç 5 yılda bir HPV yaptırması önemlidir.
Rahim Ağzı Kanseri Tedavisi
Rahim ağzı kanserinin tedavisi; kanserin evresine, hastanın yaşına, çocuk sahibi olma isteğine ve diğer sağlık problemlerine göre değişir. Tedavide cerrahi, radyoterapi, kemoterapi veya bunların kombinasyonu kullanılabilir.
Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!