Bu sıvı, sperm hücrelerinin düzgün çalışmasına yardımcı olan özel enzimler ve hormonlar içerir.
Meninin sıvı olan kısmını üretmek ve cinsel ilişki esnasında bu sıvının dışarı atılmasına yardımcı olmak başlıca görevidir. Prostat, yaş ilerledikçe bazı nedenlerden dolayı idrar borusunu tıkayarak idrar yapma zorluklarına, bazen de hiç idrar yapamamaya neden olur.

Prostatın Büyümesi 

Prostat büyümesinin nedeni tam olarak anlaşılamasa da ilerleyen yaşlarda erkeklerde ortaya çıkan hormonal faktörlerin etkisi olduğu düşünülmektedir. Erkek vücudunda erkeklik hormonu olan testosteron üretildiği gibi, az miktarda da kadınlık hormonu olan östrojen de bulunur. Görünüm olarak kestaneye benzemekle beraber normalde de bir kestane büyüklüğünde olan prostat bezi 40’lı yaşlardan sonra büyümeye başlar; iç tarafının fazla büyümesi de idrar yollarında bazı problemlere yol açar.

Prostat Büyüyünce Ne Olur?

İdrar yaparken zorlanma, çatallı ve normalden daha düşük basınçla idrar yapma, daha sık idrara çıkma, idrar sonrasında tam olarak bitmeme hissi, geceleri idrara kalkma, kesik kesik idrar yapma, idrar bittikten sonra damlama, idrar yapmaya yetişemeden kaçırma, idrarda yanma ve bazen kanama, idrar yapamama (ani tıkanma) gibi belirtiler, prostatın büyümesiyle hastalarda ortaya çıkan şikayetlerdendir. 

Bu belirtilerin ortaya çıkması genellikle tedavi gerektirir. Eğer tedavi geciktirilirse, idrar yolu enfeksiyonu, idrar torbasında taş oluşumu, idrar sisteminde çalışma bozukluğu, ani olarak ortaya çıkan idrar yapamama durumu, yeterli şekilde boşaltılamayan idrar kesesinin böbreklere yaptığı baskı sonrasında böbreklerde çalışma bozuklukları ve böbrek yetmezliği gibi istenilmeyen olumsuz durumların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Benign Prostat Hipertrofisi (İyi Huylu Prostat Büyümesi)

Benign Prostat Hipertrofisi (BPH) teşhisi konmadan önce hastanın şikayet ve alışkanlıklarını değerlendirmek gerekir. Çünkü bazı durumlar ve kullanılan bazı ilaçlar idrar yollarını etkileyebilir. Prostat kanseri de benzer semptomlar ile belirti verebilir. Bu nedenle hastanın şikâyet ve hikayesini iyice sorguladıktan sonra gerekli tetkik ve testleri yapmak gerekir. Hastaya Benign Prostat Hipertrofisi teşhisi konulması için; parmakla prostat muayenesi, prostata spesifik antijen (PSA) testi, idrar akış hızı ve artık idrar miktarı ölçümü, üriner sistem ultrasonografisi (prostat büyüklüğü ve yapısı değerlendirilir), idrar tahlili yapılması gereken temel incelemelerdir. 

Benign Prostat Hipertrofisi (İyi Huylu Prostat Büyümesi) Nasıl Tedavi Edilir?

İyi huylu prostat büyümesi ilaç ya da cerrahi müdahaleyle tedavi edilir. Her prostat büyümesi tedavi gerektirmeyebilir. İdrar sırasında zorluk çeken ancak buna bağlı bulgular oluşmamış hastalarda yapılan değerlendirme sonrasında mesane ve böbreklerin zarar görmediği tespit edilirse, hasta belirli aralıklarla takip altına alınabilir. Eğer kişinin günlük hayatını etkileyen ve yaşam şeklini bozan belirtiler varsa, o zaman çeşitli ilaçlarla tedaviye başlanır ve semptomlar kontrol altına alınır. İlaç tedavisi istenilen sonuçların alınmasını sağlamazsa veya hastanın prostatı tıkanma belirtilerine neden oluyorsa, o zaman cerrahi müdahale düşünülür.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!