Polikistik over sendromu (PKOS), kadınlarda sık görülen bir hormonal bozukluktur ve kanda androjenlerin anormal miktarda üretildiği bir durumdur. Bu durum, genellikle yumurtalıklarda oluşan sayısız küçük kistleri ifade eder.

Bazı durumlarda, kadınlar ovülasyon için gerekli hormonları yeterince üretemez. Ovülasyon gerçekleşmediğinde, yumurtalıklar birçok küçük kist geliştirebilir. Bu kistler, androjen adı verilen hormonları üretir. PKOS'lu kadınlar yüksek androjen seviyelerine sahiptir. Bu, adet döngüsüyle ilgili sorunlara neden olur.

PKOS'un nedenleri nelerdir?

PKOS'un tam nedeni net değildir. PKOS'u olan birçok kadında insülin direnci bulunmaktadır. Bu, vücudun insülini iyi kullanamaması anlamına gelir. İnsülin seviyeleri artar ve daha yüksek androjen seviyelerine neden olur. Obezite de insülin seviyelerini artırabilir ve PKOS semptomlarını kötüleştirebilir.

PKOS için kimler risk altındadır?

Annenizin veya kız kardeşinizin PCOS'u varsa, sizin de PCOS olma olasılığınız daha yüksektir. Ayrıca insülin direnciniz varsa veya obezseniz de, PCOS olma olasılığınız yüksektir.

PKOS'un belirtileri nelerdir?

  • Adet dönemlerinin atlanması, düzensiz olması veya çok hafif olması
  • Büyük veya birçok kisti olan yumurtalıklar
  • Göğüs, karın ve sırt gibi fazla vücut tüyleri
  • Özellikle karın bölgesinde kilo alma
  • Akne veya yağlı cilt
  • Erkek tipi kellik veya saç dökülmesi
  • Kısırlık
  • Boyun veya koltuk altında fazla deri parçaları
  • Boyun arka kısmında, koltuk altında ve göğüs altında koyu veya kalın deri yamaları

PCOS Nasıl Tedavi Edilir?

Eğer hamile kalmayı planlıyorsanız:

  • Diyet ve aktivitede değişiklik: Sağlıklı bir diyet, daha fazla fiziksel aktivite kilo vermenize ve semptomlarınızı azaltmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca vücudunuzun insülini daha etkili bir şekilde kullanmasına, kan glukoz seviyelerini düşürmesine ve ovülasyonu artırmasına da yardımcı olur.
  • Ovülasyona neden olacak ilaçlar: İlaçlar yumurtalıkların normal düzeyde yumurta salmasına yardımcı olur. Bu ilaçların belirli riskleri vardır. Çoklu doğum şansını artırabilirler (ikizler veya daha fazlası) ve over hiperstimülasyonuna neden olabilirler. Bu, yumurtalıkların çok fazla hormon salgılamasıdır. Karın şişkinliği ve pelvik ağrı gibi semptomlara neden olabilirler.

Eğer hamile kalmayı düşünmüyorsanız:

  • Doğum kontrol hapları: Bunlar, adet döngülerini kontrol etmeye, androjen seviyelerini düşürmeye ve akneyi azaltmaya yardımcı olur.
  • Diyabet ilaçları: Bu PCOS'ta insülin direncini azaltmak için sıklıkla kullanılır. Ayrıca androjen seviyelerini düşürmeye, saç büyümesini yavaşlatmaya ve düzenli olarak yumurtlamanıza yardımcı olur.
  • Diyet ve aktivitede değişiklik: Sağlıklı bir diyet ve daha fazla fiziksel aktivite kilo vermenize ve semptomlarınızı azaltmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca vücudunuzun insülini daha etkili bir şekilde kullanmasına, kan glukoz seviyelerini düşürmesine ve ovülasyonu artırmasına da yardımcı olur.
  • Diğer semptomları tedavi etmek için ilaçlar: Bazı ilaçlar, saç büyümesini veya akneyi azaltmaya yardımcı olabilir.

PKOS'un komplikasyonları nelerdir?

PCOS'lu kadınlarda belirli ciddi sağlık sorunları (tip 2 diyabet, yüksek tansiyon, kalp/damar sorunları ve rahim kanseri gibi) gelişme riski daha yüksektir ve genellikle hamile kalma ile ilgili sorunlar yaşarlar.

PKOS ile yaşamak

Bazı kadınlar kilo alımı, tüylenme ve akne gibi fiziksel semptomlarla mücadele ederler. Elektroliz ve lazer epilasyon gibi kozmetik tedaviler, görünümünüzle ilgili daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Sizi rahatsız eden semptomları tedavi etmenin en iyi yolları hakkında sağlık uzmanınızla konuşun.

Ne zaman tıbbi yardım almalıyım?

Adet döneminizde atlamalar, düzensizlikler, aşırı tüylenme, akne ve kilo problemleri yaşıyorsanız doktorunuza bir değerlendirme için başvurmalısınız.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!