Pilates, fiziksel sağlığın ötesinde zihin sağlığı içinde önemlidir. Pilatesin geliştiricisi Joseph Pilates’in de söylediği gibi fiziksel zindelik mutluluğun ilk şartıdır. İlk pilates seansından sonra bile karın ve kalça kaslarınızın çalıştığını fark etmeniz mümkündür. Üstelik tek bir kas grubuyla sınırlı olmayan pilates egzersizleri tüm vücudunuzu güçlendirir. Çok yoğun bir egzersiz programının ötesinde dengeli bir çalışma ile sağlıklı bir vücuda kavuşabilirsiniz. 

Pelvik Egzersizleri

Dizlerinizi bükerek, dizleriniz ve topuklarınız aynı hizada açık olacak şekilde sırt üstü uzanın. Kalçanız başlangıçta matın üzerinde olmalıdır. Kollarınızı iki yana uzatın. Derin bir nefes aldıktan sonra omuzlar matın üzerinde sabit kalacak bir şekilde kalçanızı yukarı doğru kaldırın ve nefes verin.

Pelvik taban kaslarınızı bir süre bu şekilde tuttuktan sonra yeniden tekrarlamak üzere indirebilirsiniz. Bu hareket “pelvic curl” ya da “bridge” yani köprü olarak adlandırılır. Ayrıca bu uygulama kegel egzersizi olarak da bilinir. 

Yukarıdaki başlangıç pozisyondayken bu sefer kalçanızı sabit tutarak bacaklarınız için de bir egzersiz yapabilirsiniz. Sağ bacağınızı yukarı kaldırın ve nefes vererek indirin. Aynı uygulamayı sol bacak içinde tekrar edin. Bu hareketler sayesinde hem üst bacak kaslarınız hem de kalça kaslarınız sıkılaşacaktır. 

Göğüs Hareketleri

Chest Lift olarak bilinen bu egzersiz için dizler bükülü, bacaklar bitişik bir şekilde sırt üstü yatın. Ellerinizi başınız arkasında birleştirin. Nefes alın ve baş, boyun ve göğsü yukarı doğru kaldırarak nefesi geri verin. Kürek kemiklerinizin ucunun mattan ayrıldığını hissedene kadar kıvrılmaya çalışın. Nefes almak için duraklayın ve mata geri inerken nefesinizi verin. Bu hareket “yarım mekik” olarak da isimlendirilir.
Benzer bir göğüs kaldırma egzersizini sağ ve sol tarafa doğru kalkarak da tekrarlayabilirsiniz.

Bacak Hareketleri

Sırt üstü yatarak başınızı ve göğsünüzü kaldırın. Bacaklarınızı göğsünüze doğru çekerek bükün. Ardından nefes vererek bir bacağınızı ileriye doğru gerin ve nefes alın. Nefesinizi vererek bacağınızı eski pozisyonuna getirin. Aynı germe işlemini diğer bacağınız için de uygulayın. Bacak germe işlemi bacaklarınızın esnemesine ve karın bölgenizin çalışmasına yardımcı olur.

Uçuş Hareketi

Flight olarak da bilinen uçuş hareketi, matın üstüne yüz üstü yatırılarak yapılır. Çeneniz ve iki yana uzattığınız kollarınız yere değmemeli. Başlangıç pozisyonunda omuzlar yere yakın olur. Göğüs kemiği, nefes alınarak yukarıya doğru kaldırılır. Bu hareket omuz, göğüs ve sırt kaslarınızı hareketlendirir.

Pendulum

Sarkaç anlamına gelen pendulum egzersizi, kollarınızın iki yana doğru açıldığı sırtüstü bir pozisyonda yapılır. Dizlerinizi 90 derece olacak şekilde göğsünüze doğru çekin. Sırtınız mata sabit olacak şekilde bitişik bacaklarınızı bir sağ bir sola doğru yavaşça bırakın. 60 saniye boyunca bu hareketi tekrarlayabilirsiniz. 

Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!