Patates İle Başımız Dertte!

Patates sağlıklı bir sebze mi? Yoksa kan şekerini bir anda yükselten tam bir nişasta deposu mu? Bu asırlık soru, patatesin sağlığa faydaları ve zararları hakkında birçok tartışmaya neden oluyor. Hadi gelin bu işi açıklığa kavuşturalım. 

Patates içerdiği karbonhidrat miktarı nedeniyle nişastalı sebze kategorisindedir. Ama bu onu tehlikeli veya sağlıksız yapmaz. Besin değeri, çeşidine göre farklılık göstermek ile birlikte lif, potasyum, manganez ve sodyum kaynağıdır. Bununla birlikte bir orta boy patates (yaklaşık 173 gram) günlük C vitamini ihtiyacının %37’sini, B6 vitamini ihtiyacının ise %31’ini karşılar.

Ancak patates, bu besinlerin tek kaynağı olmadığı gibi en iyisi de değildir. Örneğin brokoli, patatesten neredeyse dokuz kat daha fazla C vitamini içerir. Beyaz fasulye, patatesteki potasyumun yaklaşık iki katına sahiptir.

Patates; flavonoidler, karotenoidler ve fenolik asitlerden zengin yapısı sayesinde iyi bir antioksidan kaynağıdır. Ancak glisemik indeksi yüksek bir besindir. Bu nedenle yemek yedikten kısa bir süre sonra tekrar açlık hissinin gelmesine ve daha fazla yemeye neden olur.

Eğer uzun vadede, patates ve patates gibi glisemik indeksi yüksek besinleri (beyaz ekmek, beyaz pirinç, olgun muz, karpuz gibi) sık tüketirseniz obezite, diyabet ve kalp hastalığı riskiniz artar. Bununla birlikte pişirme yöntemine dikkat etmezseniz sağlığınızı ciddi anlamda tehlikeye atmış olursunuz.

Patates cipsi veya kızartması akrilamid içeriği nedeniyle sağlığı tehdit eder ve kronik hastalıklarda artışa neden olur. Aynı zamanda tam bir trans yağ ve sodyum yüküdür. Bunun yerine haşlanmış/soğumuş beyaz patates veya tatlı patates tüketebilirsiniz. Tabi porsiyon kontrolü daima önemli! 

Araştırmalar yüksek miktarda patates ve patates kızartması tüketiminin kadınlarda diyabet riski ile daha fazla bağlantılı olduğunu ve patates tüketimini tam tahıllarla değiştirmenin diyabet riskini azaltabileceğini bildiriyor. 

Tatlı Patatesin Beyaz Patatesten Farkı Nedir?

Tatlı patatesler, beyaz patateslere kıyasla daha az kalori, karbonhidrat ve lif içerir. Ayrıca tatlı patateslerin magnezyum ve kalsiyum içeriği daha yüksektir. Hem de A, B3 vitamini (niasin) ve K vitamininden daha zengindir. Eğer diyabet hastasıysanız korkmadan, sınırlı ölçülerde fırında tatlı patates tüketebilirsiniz. Her ne kadar iyi bir beta karoten kaynağı olsa da onlarında glisemik yükü var!

 Patates yerine ne yiyebiliriz?

  • Tam tahıllar, özellikle kahverengi pirinç ve kinoa gibi minimum düzeyde işlenmiş tahıllar mükemmel bir seçimdir.
  • Ayrıca fasulye "nişastalı" bir garnitür olarak da kullanılabilir; lif ve protein bakımından zengindir ve işlenmiş tahıllara göre kan şekerinde daha az ani yükselmeye neden olur.

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!