Parasomnia, uykunuza müdahale eden olağandışı ve istenmeyen fiziksel olayları veya deneyimleri içeren bir uyku bozukluğudur. Uykudan önce, uyku sırasında veya uykudan uyanma anında ortaya çıkabilir. Eğer parasomniaya sahipseniz, uykunuzda normalden farklı hareketlerde bulunabilir, konuşabilir, duygularınızı ifade edebilir veya sıra dışı şeyler yapabilirsiniz. Parasomnialar, bir dizi farklı türde gelir ve genellikle uykunun farklı aşamalarında ortaya çıkar. İşte bazı yaygın parasomnia türleri:

Uyku Terörleri: Genellikle uykunun ilk yarısında ortaya çıkar ve kişinin aniden uyanarak korku veya panik yaşamasına neden olur. Bu durum sırasında çığlık atma, hızlı kalp atışı ve terleme gibi fiziksel belirtiler görülebilir.

Gece Yürüyüşü(uyurgezerlik): Uyku sırasında kişi kalkar ve yürür, genellikle uyandığında ne yaptığını hatırlamaz. 

Kâbus Bozukluğu: Sık sık  kâbuslar görmek, uykunun devre dışı bırakılmasına ve kişinin uykudan uyanmasına neden olabilir. Bu durum, genellikle uykunun ikinci yarısında gerçekleşir.

Uykuyla İlişkili Yeme Bozukluğu: Uyku sırasında yemek yeme, uyandığında yemekle ilgili anıları olmamasına neden olabilir. Bu durum, kilo artışına ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilir

Uyku Felci: Kişi uyanık gibi hissetse de vücudu geçici bir süreliğine hareket edemez. Bu durum genellikle uykunun başlangıcında veya bitişinde ortaya çıkar.

Uykuda Konuşma: Kişi uykuda konuşabilir, ancak genellikle söylediklerinin farkında değildir.

Rüya İçinde Hareket Etme: REM aşamasında (hızlı göz hareketleri), kişi rüyasında hareket edebilir ve çeşitli fiziksel aktivitelerde bulunabilir.

Yedi ila dokuz saat uyuma, tutarlı yatma ve uyanma saatlerine sadık kalma, alkol ve ilaç kullanımını sınırlama parasomniayı önler. 

Eğer siz veya aile üyeniz anormal uyku ile ilişkilendirilen herhangi bir davranış yaşarsa, özellikle de bu davranışlar yaralanmalar veya uyku kesintileri ile kendini gösteriyorsa, bir uzmana Başvurmayı ihmal etmeyin.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!