PAP Smear testi, kadınlarda rahim ağzı kanserini test etmek için başvurulan bir testtir ve rahimdeki hücresel değişiklikleri tespit ederek rahim ağzı kanserini tedavi etmede büyük bir şans tanımaktadır.

 PAP Smear Testi Nasıl Yapılır? 

PAP smear testinin adetten 10-20 gün sonrasında yaptırılması önerilir. Pelvik muayene sırasında doktorunuz rahim ağzının daha rahat görülebilmesi için vajinaya spekulum adı verilen bir muayene aleti yerleştirir. Spekulumun yerleştirilmesiyle birlikte pelvik bölgenizde bir baskı hissedebilirsiniz ancak bu çok kısa süreceği için ağrı ya da acıya neden olmayacaktır. Doktorunuz bir fırça yardımıyla rahimden hücreleri toplar ve cam üzerine yerleştirir. Sonuçlar ise yaptırıldığı kuruma göre yaklaşık 2-3 günde çıkabilir.

PAP Smear testinizde anormal ya da olağandışı hücreler keşfedilirse doktorunuz birkaç test daha yapmak isteyecektir. Smear testinin pozitif çıkması, rahim ağzı kanseri olduğunuz anlamına gelmez. Doktorunuz doku örneği (biyopsi) alarak kesin teşhis için laboratuvara gönderebilir ya da kolposkopi işlemiyle rahim ağzını daha detaylı inceleyebilir. 

PAP Smear ve HPV Aynı mı? 

Smear testi ve HPV testinin aynı olup olmadığı da en çok merak edilen sorular arasındadır. HPV testi, kişinin HPV virüsünü taşıyıp taşımadığını tespit eder. PAP smear testi ise rahim ağzında anormal hücrelerin ya da hücresel değişikliklerin olup olmadığını bildirir. HPV testinin pozitif olması, rahim ağzı kanseri olduğunuz anlamına gelmediği gibi PAP smear testinin de pozitif olması da kanser olduğunuzu göstermemektedir.

PAP Smear testi, yalnızca rahim ağzında hücresel değişiklik olup olmadığını tespit edebilir. Bunun dışında HPV de dahil olmak üzere klamidya ya da bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar PAP Smear testi ile tespit edilmemektedir. Ancak PAP Smear testiniz pozitif geldiyse eğer doktorunuz HPV testi yaptırmanızı da isteyebilir. 

PAP Smear Testi Kaç Yılda Bir Yapılmalıdır? 

Uzmanlar 21 yaşından büyük kadınların üç yılda bir PAP smear testi yaptırmasını ve 30 yaşından sonra  her yıl düzenli smear testi yaptırmanın yanı sıra HPV testi de yaptırılmasını önermektedir. Ayrıca belirli risk faktörlerine sahipseniz doktorunuz daha sık test yaptırmanızı isteyebilir. Son 3 smear testi negatif olup da total histerektomi geçiren ve 70 yaşından büyük olup da son 10 yılda yaptırdığı 3 smear testi de negatif çıkan kadınların smear testi yaptırmasına gerek duyulmamaktır.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!