Ozon, üç oksijen atomunun birleşiminden oluşan renksiz bir gaz olarak tanımlanır. Ozon tedavisi ile ilgili tartışmalar devam etse de günümüzde bazı hastalıklar için yardımcı bir tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Bu yazıda tedavi sürecinden ve olası yan etkilerinden bahsedeceğiz. 

Ozon Tedavisine Nasıl Hazırlık Yapılır?

Ozon uygulamasından önce ne gibi hazırlıklar yapmanız gerektiği konusunda hekiminize danışabilirsiniz. Uzmanlar çoğu zaman ozon tedavisini, vücudunuzdan aldığı kanla ozon gazını karıştırıp yeniden vücudunuza enjekte etme şeklinde gerçekleştirir. 

Eğer ozon terapisi, kan ile vücudunuza verilecek ise tedaviden bir gün önce iyice uyuduğunuzdan ve sabah sağlıklı bir kahvaltı yaptığınızdan emin olmalısınız. Ayrıca bol miktarda su içmeniz gerektiğini de unutmamalısınız. 

Ozon Tedavisi Yöntemleri

Ozon tedavisi farklı şekillerde uygulanabilir. Hekiminiz sizin için en uygun tedavi yöntemini seçerek onu uygulayacaktır. Ozon gazının vücudunuza verilmesinde temelde üç seçenek vardır.

  • Doğrudan dokuya: Eğer çok ciddi bir sağlık sorunu ya da yaralanma için ozon tedavisine başvuruyorsanız, ozon gazı muhtemelen doğrudan rahatsız olan dokuya uygulanacaktır. 
  • Damar içinden: Sistemik bir hastalığınız veya HIV gibi bir hastalığın tedavisi için ozon terapisi görüyorsanız damardan uygulama ile karşılaşmanız daha olasıdır. Sizden alınan kan ve ozonun birleştirilmesiyle elde edilen karışım, hastaya damar yolu ile enjekte edilir. Damardan enjeksiyon yöntemi uygun koşullarda yapılmaz ise, hava kabarcıkları oluşturarak emboliye neden olma riski taşıyabilir.
  • Kas içinden: Ozon tedavisi son olarak, kas içi enjeksiyon yöntemi şeklinde de uygulanabilir. Bu enjeksiyon için, ozon gazı genellikle uygulamanın öncesinde oksijen ile karıştırılır.

Ozon Tedavisinin Yan Etkisi Var Mıdır?

Ozon tedavisi, şu anda yaygın uygulanan bir tedavi yöntemi değildir ve birtakım riskleri vardır. Ozon gazı, üç oksijen atomundan oluştuğundan kararsız bir gazdır. Bu sebeple öngörülemeyen birtakım sonuçları olabilir. 

Uzmanlar ozon tedavisi uygularken ekstra önlemler almalıdır. Ozon gazı uygun miktarda, doğru yere uygulanmalıdır ve solunmamalıdır. FDA (Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi) 2019 yılında ozon gazının solunması halinde akciğerlere zarar verebileceği, dolayısıyla solunum sıkıntısı gelişebileceği konusunda uyarıda bulunmuştur. 

Ozon tedavisinin damar içinden uygulanan seçeneği, yüksek doz verildiğinde ya da uzun zaman kullanıldığında da bazı riskler doğurabilir. Tedaviye başlamadan önce doktorunuzdan tedavinin yararları ve olası yan etkileri ile ilgili ayrıntılı bilgilendirme almanız ve sonrasında tedaviye başlamanız uygun olacaktır.

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!