Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi’nin (Food and Drug Administration) 2019 yılında yaptığı yazılı açıklamaya göre ozon toksik bir yapıya sahiptir ve kanıtlanmış tıbbi uygulamaları yoktur. Bunun yanı sıra ozon üzerine yapılan bazı araştırmalar da ozonun bağışıklık sistemini uyararak tıbbi durumları tedavi etmek amacıyla kullanılabileceğini ortaya koymuştur. 

Bu tartışmalar süre dursun, tıbbi malzemelerin dezenfekte edilmesinde kullanılan tıbbi ozon, aslında yüz yılı aşkın bir süredir birçok farklı koşullarda tedavi amacı ile kullanılmaktadır. Özellikle yaralarda enfeksiyonları önlemeye de yardımcı olabilen tıbbi ozon gazı, tıbbi açıdan bir sakınca içermeyen oksijen kaynaklarından yapılmaktadır. 

2018 tarihli güvenilir bir kaynak araştırmasına göre, ozonun vücut sıvıları ile temas etmesi sonucunda ortaya çıkan reaksiyonlar daha fazla protein ve kırmızı kan hücresi oluşumunu destekler. Bu da vücudumuzdaki oksijen kaynağının artmasına yardımcı olur. 

Bununla birlikte ozon tedavisi vücudumuzdaki bazı sağlıksız süreçlerin tedavi edilmesine yardımcı olabilmektedir. 2017 yılında yayımlanan bir araştırmaya göre ozon aşağıda detaylandırılan zararlı oluşumları etkisiz hale getirmektedir:

  • Bakteri
  • Virüsler
  • Mantarlar
  • Maya
  • Protozoa

Etkinliği ve güvenilirliği hala araştırılan ozon tedavisine aşağıdaki durumlar için de başvurulmaktadır.

1. Solunum Bozuklukları

2014 yılında yapılan bir çalışma ile KOAH için intravenöz ozon tedavisinini veya kanla karıştırılmış ozon enjeksiyonunun sonuçları incelendi. Yapılan terapinin KOAH’lı eski sigara içicilerinin yaşam kalitesini arttırdığı ve egzersiz yapabilme yeteneklerini iyileştirdiği gözlemlendi.  

Bununla birlikte ozon solumanın özellikle solunum yolu hastalıklarına sahip olan kişilerde akciğerleri tahriş edebilme riski taşıdığı da unutulmamalıdır. Faydalı sonuçlar sağlamasının yanı sıra ozonun bir hava kirletici olduğu unutulmamalı ve kesinlikle bilinçsizce solunmamalıdır. 

2. Diyabet

Diyabetten kaynaklanan birçok komplikasyon riskinin azaltılması noktasında ozon tedavisi umut vaat etmektedir. Komplikasyonlara genel olarak vücuttaki oksidatif stres neden olmaktadır. 

  • 2018 tarihli güvenilir bir kaynak araştırması ozonun vücudun bağışıklık ve antioksidan sistemlerini aktive ederek ve iltihabı azaltarak oksidatif stresi düzeltebileceğini göstermiştir. 
  • 2019 yılında yapılan bir araştırmaya göre de, diyabetik ayak ülseri olan kişilerde ozon tedavisi yaranın kapanmasına yardımcı oldu ve enfeksiyon olasılığını azalttı.
  • 2015 yılında yapılan bir araştırma ise, ozon tedavisinin diyabetin yaygın bir yan etkisi olan yara iyileşmesine yardımcı olabileceğini ortaya çıkardı.

3. Bağışıklık Bozuklukları

Bağışıklık sistemini uyarabilme etkisine sahip olan ozon, bağışıklık konusunda sorun yaşayan insanlara fayda sağlayabilir. 

Ozon Terapisi Ne Kadar Etkin?

Yapılan pek çok araştırma umut verici olsa da bazı araştırmalar karışık sonuçlar gösterebilmektedir. Kalp hastalıklardan artrite (eklem iltihaplanması) kadar araştırma süreçleri hala devam eden birçok hastalık yer almaktadır. 

2018 tarihli güvenilir bir araştırma, ozon tedavisinin eklem hareket açıklığını iyileştirdiğini ve bunun sonunda diz osteoartritine yardımcı olabileceğini gösterdi.

Romatoid artrit ve bel fıtığı problemi olan kişilerde ise ozon tedavisinin sağladığı faydalara dair yeterli çalışmalar bulunmamaktadır. 

Bunun yanı sıra ozon diş hekimliğinin birçok alanında kullanılmış ve incelenmiştir. Buna göre 2019 yılında yapılan araştırmalar, ozonlanmış suyun kök kanalları sırasında dezenfektan olarak etkili olabileceğini göstermiştir. Buna ek olarak açıkta kalan dentinin duyarsızlaştırılmasına da yardımcı olabilmektedir. 

Öte yandan ozon tedavisinin, konu hakkında eğitimli bir hekim tarafından yapılması gerektiği unutulmamalıdır.

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!