İçindekiler
Otofaji, vücudumuzun kendini temizlemesi ve onarmasına izin veren hücresel geri dönüşüm sistemi olarak tanımlanabilir. Hücrelerde biriken zararlı veya gereksiz bileşenlerin ve organizmalardaki hasar görmüş hücrelerin parçalanıp geri dönüştürülmesi anlamına gelmektedir. Doğal ve hayati bir süreç olan otofaji kişi yaşlandıkça azalmakta ve iyi çalışmayan hücre sayısının artmasına yol açmaktadır.
Otofaji Nasıl Başlar?
Otofaji kelimesi Yunancadan gelmektedir ve kelimenin tam anlamı kendi kendini yemektir. Çeşitli şekillerde tetiklenebilen otofaji strese verilen bir cevaptır dolayısıyla otofaji sürecini başlatmak için vücudunuzu biraz strese sokmanız gerekebilir. Vücudu temizlemek ve hasarlı hücre parçalarının yenileriyle yer değiştirmesini sağlamak için egzersiz yapılabilir ya da belirli aralıklarla vücut aç bırakılabilir. Ancak uzun vadeli ve fazla kalori kısıtlaması sürdürülebilir olmadığı için açlık sürecinin ve kalori kısıtlamasının uzman eşliğinde yapılmasında fayda var. Aksi takdirde ciddi vitamin mineral eksiklikleri ve vücut homeostazisinde (dengesi) bozulma meydana gelebilir.
Aralıklı oruç, otofajiyi tetiklemek için en çok başvurulan yöntemlerden biridir. Otofajinin başlaması için tam olarak kaç saat aç kalmak gerektiği konusunda farklı fikirler bulunsa da otofajinin aktive olabilmesi için en az 12-16 saatlik bir açlık periyodunun gerektiği öne sürülür. Bazı araştırmalar 24 saatlik veya daha uzun süreli açlığın daha etkili olabileceğini ileri sürse de günlerce aç kalmak sağlığınız açısından kesinlikle iyi değildir ve önerilmemektedir. Son çalışmalar, her gün 17 ila 19 saat oruç tutmanın otofaji için yeterli olabileceğini bildirmektedir.
Otofaji için kaç saat aç kalınacağı konusunda bireyler arasındaki biyolojik farklılıklar da belirleyici olmaktadır. Metabolizma hızı, yaş, cinsiyet, genetik faktörler ve beslenme alışkanlıkları gibi etmenler otofaji sürecini etkiler. Otofajiyi tetiklemek için aralıklı oruç diyetine başvurmak istiyorsanız mutlaka bir diyetisyen ile çalışmalısınız. Diyetin yanı sıra düzenli olarak egzersiz yapmayı da ihmal etmemelisiniz. Ayrıca otofajiye odaklanmadan da sağlıklı bir yaşam sürdürmek mümkündür. Dengeli ve besleyici bir diyet, düzenli egzersiz ve uyku gibi faktörler de hücresel sağlığı desteklemek için yeterli olabilmektedir.
Otofajiyi etkinleştirmek için sık sık ve uzun süreli aralıklı oruç diyetleri yapmadan önce bir sağlık uzmanına danışmanız önemlidir.
Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!