Online terapi, yüz yüze gerçekleşen geleneksel terapilerin aksine ruh sağlığı uzmanları tarafından video ve telefon yoluyla sağlanan terapileri ve gerçek zamanlı ya da eşzamanlı olmayan sohbetleri içeren bir dizi uygulamayı ifade etmektedir. 
Online terapi, akıllı telefonların yaygınlaşması ve birçok sağlık hizmetinin çevrimiçi ortama kaymasına neden olan COVID-19 pandemisi ile artış gösterdi. Böylece ruh sağlığı alanında çalışan kişiler; teleterapi olarak da bilinen online terapiyi, herkesin güvenliğini sağlamaya yardımcı olmak için uygulamalarının bir parçası olarak benimsedi.

Online Terapi Nasıl Uygulanır?

Teleterapi sırasında terapistiniz seansı; telefon, video konferans veya belirlenmiş bir telesağlık platformu aracılığıyla yürütebilir. Ayrıca telefonunuzdan erişebildiğiniz teleterapi uygulamaları da bulunmaktadır. Terapistinizin kullandığı platform, herkese açık bir platform olmamalıdır. Seansınızın karşılıklı güven ilişkisini kolayca kurabilmeniz adına şifreli platformlarda gerçekleştirilmesi faydalı olabilir. 

Seans, yüz yüze terapide olduğu gibi sizi rahatsız eden şeyler hakkında konuşmanız, terapistinizi tanımanız ve ardından sorular sormanız ile ilerler. Terapistinizle ekran üzerinden veya telefonla konuşmak ilk başta garip gelebilir, ancak bunu kolaylaştırabilirsiniz. Ayrıca terapistinize de seansların nasıl ilerleyeceği, yüz yüze tedaviden farklılaştığı noktaları sorarak daha çok bilgi sahibi olabilirsiniz. 

Görüşmenizi rahat hissedebileceğiniz ve kimsenin sizi duyamayacağı bir mekânda gerçekleştirmeniz önemlidir. Ayrıca seansınıza odaklanabilmeniz için, dikkat dağıtıcı unsurların olmadığı bir yer bulmalısınız. Kulaklıkla görüşmeye katılmak, arka plandan gelen gürültüleri engelleyerek odaklanmanıza yardımcı olabilir. Ekrandan duyduklarımızın tümünü hatırlamak bazen zor olabilir. Bu sebeple elinizin altında bir not defteri bulundurmanız, önemli noktaları kaçırmamanıza olanak tanıyabilir. 

Online Terapiye Ne Zaman Başvurulur?

Online terapiye, yüz yüze terapinin tedavi ettiği çoğu durum için başvurulabilir. Depresyon, anksiyete, travma sonrası stres bozukluğu ve daha birçok ruhsal rahatsızlık için online terapi hizmeti alınabilir. 

Özellikle kronik sağlık sorunları olan ya da meme kanseri gibi hastalıklardan kurtulanlar için online terapinin kolayca ulaşılabilirliği oldukça faydalıdır çünkü ofise gitmek, rahatsız olan kişiler için zorlayıcı olabilir.

Ayrıca kırsal bölgelerde yaşayan ve sağlık hizmetlerine kolay erişim sağlayamayanlar için de teleterapi kullanışlıdır. Online terapiye; aşağıdakiler de dahil birçok durumda faydalı bir yöntem olarak başvurulabilir: 

  • Otizm,
  • Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB),
  • Afazi,
  • Anksiyete,
  • Öğrenme güçlüğü,
  • Konuşmayı ve düşünmeyi etkileyen durumlar.

Online Terapinin Faydaları Nelerdir?

Teleterapinin çeşitli avantajları bulunmaktadır. Bir kişinin ihtiyaçlarına ve durumuna bağlı olarak bunlar değişiklik gösterse de yaygın olan birtakım avantajlardan bahsedilebilir: 

  • Çocuğunu bırakabileceği bir yeri olmayan, fiziksel olarak engeli olan ya da hasta olduğu için evden kolayca ayrılamayan kişiler için erişilebilir bir seçenektir. 
  • Yüz yüze terapiden daha uygun maliyetli olabilir. 
  • Ulaşım derdi, park sorunu gibi düşünmeniz gerekenler olmadığından size daha fazla esneklik sağlar. 
  • Bekleme odalarında oturmayı sevmeyenler ve yüz yüze terapiye gitmekten çekinenler için evin konforu kişiye rahatlık tanıyabilir. 
  • Online terapi, günümüzde ruh hastalıkları tedavilerinin önemli bir parçası haline gelmiştir ve yüz yüze terapi kadar da etkili olabilmektedir. 

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!