Omuz çıkması; üst kol kemiğinin, kürek kemiğinin bir parçası olan fincan şeklindeki yuvadan çıkması ile oluşan bir yaralanma şeklidir. Vücudun en esnek eklemi olması bakımından omuz eklemi, bu travmalara daha yatkındır.
Omzunuzun çıkmış olmasından şüphelendiğiniz takdirde en kısa zamanda bir hekime görünmeniz önerilir. Çoğu kişi, birkaç hafta içinde omzunu normal işlevini yerine getirecek şekilde kullanabilir, fakat omuzda böyle bir travma yaşandıktan sonra tekrarlama eğilimi gösterebilir, bu da eklemde kalıcı hasara sebebiyet verebilir.
İçindekiler
Omuz Çıkması Semptomları Nelerdir?
Omuz çıkmasının semptomları genelikle aşağıdaki gibidir:
- Görünür şekilde deforme olmuş veya yerinde olmayan bir omuz,
- Eklemde şişlik veya morarma,
- Eklemde şiddetli ağrı,
- Eklemde hareket kısıtlılığı.
Bunların yanı sıra omuz çıkığı ayrıca omuz ekleminin dışında, boyunda veya kolun daha alt kısmında uyuşma, güçsüzlük veya karıncalanmaya da neden olabilir. Omuz kaslarında spazm gelişebilir, bu da ağrıyı artırabilir.
Omuz Çıkmasının Nedenleri Nelerdir?
Omuzda yer alan eklem vücudun en esnek eklemi olduğu için aynı zamanda bu yaralanmaya da en açık eklemdir. Omuz birkaç yöne hareket ettiği için öne, arkaya veya aşağıya doğru çıkabilmektedir. Tamamen veya kısmen yerinden çıkabilir. Omuzda meydana gelen çoğu çıkık, omzun ön tarafında görülür. Omuzdaki bağlar yani kemikleri birleştiren doku, gerilebilir veya yırtılabilir, bu da travmayı daha da kötüleştirebilir.
Omuz çıkması omuzun aldığı ani ve güçlü darbeler sebebiyle de meydana gelebilir. Omuz ekleminin aşırı bükülmesi, üst kol kemiğinin topunu omuz yuvasından çıkarabilir. Kısmi çıkıkta, üst kol kemiği kısmen omuz yuvasının içinde kalır.
Bunun yanı sıra omuz çıkmasının nedenleri arasında şunlar sayılabilir:
- Spor yaralanmaları
Omuz çıkığı, futbol ve hokey gibi temas sporlarında görülen yaygın bir yaralanmadır. Ayrıca kayak, jimnastik ve voleybol gibi düşmeleri içerebilecek sporlarda da sıklıkla görülür.
- Sporla ilgili olmayan travmalar
Bir motorlu araç kazası sırasında omza alınan sert bir darbe çıkığa neden olabilir.
- Düşme
Ev içi kazalar veya düşme sonrası yanlış bir hareket de omuzun yerinden çıkmasına neden olabilir.
Omuz Çıkmasında Risk Faktörleri Nelerdir?
Omuz çıkması her yaşta ve herkeste ortaya çıkabilir, fakat bu riskin daha yüksek olduğu gruplar gençler ve temas sporları ile ilgilenen sporculardır.
Komplikasyonlar
Çıkık bir omuzun komplikasyonları şunlardır:
- Omuz eklemini çevreleyen kasların, bağların ve tendonların yırtılması,
- Omuz ekleminde veya çevresinde sinir veya damar hasarı gelişmesi,
- Özellikle yaralanma şiddetliyse, çıkığın tekrarlanma olasılığının artması.
Omuz Çıkmasından Korunmanın Yolları Nelerdir?
Omuz çıkmasını önlemek için:
- Düşmelerden ve diğer omuz yaralanmalarından kaçınmak için önlemler alın.
- Temas sporları yaparken koruyucu giysiler ve ekipmanlar kullanın.
- Eklemlerde ve kaslarda güç ile esnekliği korumak için düzenli olarak egzersiz yapın.
Çıkık bir omuz eklemine sahip olmak, gelecekteki omuz çıkığı riskini artırabilir. Tekrarlamayı önlemeye yardımcı olmak için, yaralanma için öngörülen güç ve stabilite egzersizlerini yapmaya özen gösterin.
Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!