Nefes egzersizleri, vücudunuzun oksijen alımını artırarak metabolizmayı hızlandırır ve vücudun enerji harcamasını sağlar. Bunun yanı sıra stresi azaltabilir ve duygusal yeme gibi kötü beslenme alışkanlıklarını önleyebilir. Peki  kilo vermemize de yardımcı olur mu? Yapılan bazı çalışmalar düzenli olarak nefes egzersizi yapan bireylerin kilo kaybının olabileceğini bildiriyor.

Çünkü nefes egzersizlerinin yağ yakımını hızlandırdığı ileri sürülüyor. Bir çalışmada (40 kadın) Senobi olarak bilinen Japon nefes egzersizlerinin vücuttaki enerji tüketimini uyaran sempatik sinir aktivitesini artırdığı belirtildi. Ayrıca söz konusu egzersizi 1 ay boyunca düzenli olarak tekrarlayan obez bireylerin vücut yağlarında gözle görülür belirgin bir düşüş olduğu saptanmıştır. 

Açlık Hissini ve İştahı Azaltabilir

Nefes egzersizlerinin açlık hissisini azaltarak kilo vermeyi desteklediğine dair kanıtlar mevcut olsa da daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Nefes egzersizleri yapan 60 kişinin dahil edildiği bir çalışmada, mide kaslarını kasarak 3-4 saniye boyunca nefes tutmanın açlık hissini azalttığı gözlemlenmiştir. Başka bir çalışmada da 10 dakika boyunca yavaş tempolu nefes almanın açlığı önemli ölçüde azalttığı saptanmıştır. 

Yağların Yakılmasına Yardımcı Olabilir 

Derin nefes alma egzersizleri vücudunuzdaki oksijeni artırır. Oksijen, vücudun metabolik süreçlerinde çok önemli bir rol oynar. Vücuda giren ekstra oksijen, biriken yağların yakılmasına yardımcı olabilir. Üstelik araştırmalar derin nefes alma egzersizlerinin metabolizma hızını artırabileceğini ve dinlenirken bile daha yüksek kalori yakımı sağlayabileceğini  ileri sürmektedir. 

Stres Seviyelerini Azaltabilir

Stres ve kaygı, aşırı yemenin ve kilo almanın en yaygın tetikçilerindendir. Stresli ve endişeli olduğumuz anlarda iştahımız açılır, yağ depolamayı destekleyen stres  hormonu olan kortizol üretimi artar. Derin nefes egzersizleri de bu hormonun artışındaki sonuçları azaltabilen bir ruh haline destek sağlar. Vücudunuzun sakin ve rahat olmasını sağlayarak aşırı yemenin önüne geçebilir.

Kilo vermek için yapacağınız nefes egzersizinin adımları şu şekildedir: 

  1. Dik bir pozisyonda durun, vücudunuzun ve çenenizin düz hizada olduğundan emin olun.
  2. Burundan derin bir nefes alın (4 saniye), bu sırada karın bölgeniz şişmeli ve göğüs kafesiniz yükselmelidir.
  3. Bu şekilde aldığınız nefesi yedi saniye boyunca tutun.
  4. Ağzınızdan yavaşça nefesinizi verin. Bu nefes verme işlemini 8 saniyeye yaymaya çalışın. Nefes verirken dilinizi üst ön dişlerinizin arkasına yerleştirin. 
  5. Nefesinizi tamamen boşalttıktan sonra tekrar burundan dört saniyede tekrar nefes alın ve bu döngüyü sürdürün.

Bu egzersizi kolayca günlük rutininizin bir parçası haline getirebilir, zaman ve mekan sınırlaması olmaksızın düzenli olarak gerçekleştirebilirsiniz.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!