Nefes darlığı veya tıp dilindeki adıyla "dispne", soluduğunuz havanın yeterli olmadığını hissettiğiniz bir durumdur. Göğsünüzün sıkıştığını, nefes almaya çalışırken hava yetmezliği hissi veya normalden daha fazla çaba sarf ettiğinizi hissedebilirsiniz. Kalp ve akciğer hastalıkları, nefes darlığının yaygın nedenlerindendir.

Astım, alerjiler ve anksiyete gibi diğer durumların bir işareti olabilir. Yoğun egzersiz yapmak veya soğuk algınlığına yakalanmak da nefes darlığına neden olabilir.

Muhtemel Nedenler

Kalp ve Akciğer Rahatsızlıkları: Kalp veya akciğer hastalıkları nefes darlığına yol açabilir. Kalp yetmezliği, KOAH, astım, bronşit vb hastalıklar.

Anemi: Düşük kırmızı kan hücresi seviyesi nefes darlığına neden olabilir.

Anksiyete: Anksiyete atağı nefes darlığına neden olabilir.

Obezite veya Egzersiz Yetersizliği: Obezite veya yetersiz egzersiz, kaslarınızın daha fazla oksijen almak için çalışması nedeniyle sürekli olarak nefes darlığına yol açabilir.

Bakım ve Tedavi

Nefes darlığının nedenini belirlemek için bir hekime başvurmanız önemlidir. Fiziksel muayene, kan basıncınızın ölçülmesi ve parmaklarınızın ucuna bir sensör takılarak kanınızdaki oksijen seviyesinin ölçülmesi, laboratuar ve radyolojik testler yapılabilir.

Tedavi, temelde nefes darlığına neden olan temel sağlık sorununun tedavisini içerir. Egzersiz, rahatlama teknikleri ve ilaçlar nefes almayı kolaylaştırır. Kalp veya akciğer rahatsızlığı varsa, bu koşulların yönetilmesi de önemlidir.

Doktora Ne Zaman Başvurulmalıdır?

Nefes darlığınız şiddetliyse veya günlük aktivitelerinizi etkiliyorsa bir sağlık uzmanına başvurmalısınız. Ani nefes darlığını, göğüs ağrısı, mavi cilt veya tırnaklar gibi diğer semptomlarla birlikte yaşıyorsanız acil tıbbi yardım almanız gerekebilir.

Temelde yatan koşulları yönetmek ve sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri yapmak, nefes darlığını önlemenin en etkili yoludur.

Nefes darlığıyla yaşamak, günlük yaşam kalitenizi oldukça etkiler. Bu nedenle belirtilerinizin yönetimi için bir sağlık uzmanıyla görüşmek önemlidir. Uzmanlar belirli bir tedavi planı oluşturarak belirtileri hafifletebilir veya kontrol altına alabilir.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!