Yüzün tam ortasında bulunduğu için en çok dikkat çeken organlardan biri olan insan burnu zaman zaman estetik kaygılar zaman zaman da sağlık sorunlarından dolayı cerrahi müdahale gerektirebilir.
Akciğerlere sağlıklı bir şekilde hava taşınabilmesi için burunda herhangi bir yapısal sorun olmaması gerekir. Doğumdan ya da sonradan gelişmiş olan bir şekil bozukluğunun hava yolunu etkilemesi, akciğerlere daha az oksijen taşınması anlamına gelir ve düzeltilmesi gerekir. 

Yapısal bozukluğuna bağlı oksijen eksikliği birçok soruna sebep olabilir. Söz gelimi:

  • Kalbin vücudumuza gerekli oksijeni sağlamak için birim zamanda daha fazla kan pompalaması gerekir bu da kalbi zamanla zorlar ve büyümesine sebep olabilir.
  • Yeteri miktarda oksijen alamamak, yorgunluk ve halsizliğe sebep olur.
  • Yeteri miktarda oksijen alamamak uyku kalitesinin de düşmesine sebep olabilmektedir.
  • Şekil bozukluklarından kaynaklanan problemlerden biri de horlamadır.

Nefes almak gibi hayati bir işleve sahip olan burnumuzun bir diğer önemli işlevi de koku almaktır. Bunun yanında nefes alırken havada bulunan mikrop ve bakterileri süzer, akciğerlerin bu mikrop ve bakterilerden korunmasına yardımcı olur. 

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere burun ameliyatı sadece sağlık değil estetik kaygılar nedeniyle de başvurulan bir uygulamadır. Burnun kemerli olması, eğri olması, yüz ile orantısız bir büyüklük veya küçüklükte olması, burun ucunun deforme olması vb. nedenlerden dolayı burun estetiği günümüzde sıklıkla uygulanan bir operasyondur.

Burun Eti Ameliyatı Neden Yaptırılır?

Burun eti bir başka adıyla ‘Konka’ burnun yan duvarlarında bulunan yapıdır. Bu yapının iç kısmı kemikten oluşurken, dış kısmı süngerimsi yumuşak bir dokudan oluşur. Konkalar damar açısından oldukça zengindirler. Burnun üst, orta ve alt kısmında olmak üzere üç adet konka bulunur ve bunların görevleri akciğere çekilen havanın ısıtılması, nemlendirilmesi ve filtre edilerek iletilmesini sağlamaktır. 

Yumuşak doku ile kemikten oluşan konkalar hava soğuduğu zaman içinde yer alan damarlara kan dolmasını sağlayarak şişer ve burundan içeri alınan havanın solunum için hazır hale gelmesini sağlar. Burun eti ameliyatı, burun etlerinin orta ve alt kısımlarının gereğinden fazla büyümesi sonucu başvurulan bir operasyondur. Hamilelik döneminde, alerjik reaksiyonlarda ve burun kemiği eğriliğinde burun etinde anormal büyümeler söz konusu olabilir.

Bunun yanı sıra kullanılan bazı ilaçlar, çevresel faktörler ve bazı enfeksiyonlar da burun etlerinde büyümeye neden olabilir. Kalıcı bir deformasyon söz konusu olduğunda ve bu durum sağlık açısından tehdit arz ettiği taktirde burun ameliyatına başvurulabilir.

Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!