Düşük kiloda olmak zayıf bir bağışıklık sistemine, güçsüz kemiklere ve yorgunluk hissine sebep olabilir. Düşük kilolar kişilerin tercihleri sonucu ortaya çıkabildiği gibi altta yatan başka bir nedenden kaynaklı olabilir. 

Örneğin aşırı aktif tiroid olarak bilinen hipertiroidi, kalp çarpıntısı ve terleme dışında çok hızlı kilo kaybına neden olabilir. Bununla birlikte düzenli beslenmemek, öğünleri kaçırmak da kilo kaybetmenize yol açabilir. Ayrıca endişeli ve stresli olduğunuz dönemlerde iştahınızı kaybettiğiniz için  zayıflamış olabilirsiniz. Böyle durumlar yeme davranış bozukluğuna  yol açabilir. 

Zayıf olmak kilolu olmak kadar sağlıksız görünmese de düşük kilolu kişilerin de yaşadığı birtakım zorluklar ve rahatsızlıklar vardır. İlk olarak sağlıklı ve dengeli beslenmemekten kaynaklı besin eksikliği yaşayabilirsiniz. Bağışıklık sisteminiz zayıflayabilir ve soğuk algınlığı, grip gibi diğer enfeksiyonlara yakalanma olasılığınız da artabilir. Hayat kalitenizi etkileyecek ve sizi sağlıksız bir yaşama sürükleyecek bu rahatsızlıkları çekmek istemiyorsanız sağlıklı bir şekilde kilo almanız gerekir. 

Yavaş Yavaş Kilo Almalısınız

Nasıl kilo alırım diye düşündüğünüzde aklınıza ilk olarak yüksek yağ ve şeker içeren gıdaları tüketmek geliyor olabilir ancak sağlıklı bir kiloya ulaşana kadar yavaş yavaş kilo almayı hedeflemeli ve bu yüzden de çikolata, kek, kızartılmış yiyecekler, fast food ve şekerlemeler gibi yüksek kalorili yiyeceklerden kaçınmalısınız. Bu yiyecekler vücut yağını artırmakla kalmaz kan şekeri dengesini bozar, kan kolesterol seviyelerinin yükselmesine neden olur. Bunun yerine üç ana ve ara öğün şeklinde sağlıklı besinleri vücudunuza almayı hedeflemelisiniz.

Kilo Almaya Yönelik Beslenme Önerileri

Nasıl kilo alırım diye merak ediyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı noktalar şu şekildedir: 

  • Her gün en az 5 porsiyon çeşitli meyve ve sebze tüketmek.
  • Her öğünde nişastalı karbonhidrat grubundan bir yiyecek bulundurmak.
  • Haftada en az iki kez yağlı balık yemek.
  • Baklagil ya da hayvan etinden protein almak.
  • Bol miktarda su içmek. (yemeklerden önce  su içmekten kaçınmak)
  • Beş ana besin grubundan farklı besinler seçmek.
  • Yağ, tuz ve şeker oranı yüksek yiyecekleri sınırlamak.
  • Ara öğünlerde kuruyemiş tüketmek. 

Kilo almak istiyorsanız yalnızca sağlıklı ve yüksek enerji veren besinlerin tüketimine dikkat etmelisiniz. Örneğin kahvaltıda meyve, ham bal ve tam yağlı süt ile hazırlayacağınız bir yulaf ezmesini tercih edebilirsiniz.  Öğle yemeğinde fırınlanmış patates, balık ve yanında bol yeşillikli bir salata tüketebilirsiniz. Atıştırmalık olarak da kızartılmış ekmeğin üzerine sürülmüş şekersiz ham ballı fıstık ezmesi tüketmek hem nefis hem de kilo almanıza yardımcı olacaktır. Daha sağlıklı ve güvenli bir kilo alımı için bir beslenme uzmanına başvurmanızı öneririz. Kilo almak, kilo vermekten her zaman daha zordur. Doğru planlama, azim, istikrar ve irade çok önemlidir!

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!