Kış günlerinin tatlı, parlak ve renkli turunçgil ya da narenciye meyveleri sadece lezzetli olmakla kalmayıp aynı zamanda sağlık için oldukça faydalı içeriklere sahiptirler. Turunçgil meyvelerinin arasında limon, misket limonu, portakal ve greyfurt ile daha birçok melez çeşit bulunur.

Turunçgil meyveleri bağışıklığı güçlendirmekten kanserle savaşmaya kadar birçok yararlı etkiye sahiptir.

Turunçgil Nedir?

Çiçekli ağaçlarda ve çalılarda yetişen turunçgil meyveleri, sulu bölümleri kaplayan bir kabuk ve beyaz bir öz ile karakterize edilirler. Avustralya, Yeni Gine, Yeni Kaledonya ve muhtemelen Güneydoğu Asya'ya özgüdürler.

Günümüzde, tüm dünyada tropikal ve subtropikal iklimlerde yetiştirilmekte olan turunçgil meyvelerinin başlıca üretim merkezleri arasında İspanya, Brezilya, Çin, ABD, Meksika ve Hindistan yer almaktadır.

En popüler turunçgil çeşitleri ise şu şekildedir:

  • Tatlı portakallar: Valencia, göbek, kan portakalı, cara cara,
  • Mandalina: Satsuma, clementine, tangor, tangelo,
  • Lime: kaffir lime,
  • Greyfurt: Beyaz, yakut kırmızısı, oroblanco,
  • Limonlar: Eureka, Meyer,
  • Diğer türler: Citron, sudachi, yuzu, pomelos.

Turunçgillerin Faydaları Nelerdir?

  • Vitaminler ve bitki bileşikleri açısından oldukça zengindir.

Bağışıklık sisteminin güçlenmesini destekleyen turunçgiller aynı zamanda cildin pürüzsüz ve esnek yapısını korumasını sağlayan harika bir C vitamini kaynağıdır. Tek bir orta boy portakal ile bir günlük C vitamini ihtiyacını karşılamanız mümkündür. 

C vitaminin yanı sıra turunçgiller vücudunuzun ihtiyaç duyduğu B vitaminleri, potasyum, fosfor, magnezyum ve bakır da dahil olmak üzere birçok vitamin ve mineral de içerir.

Turunçgiller, içerisinde barındırdığı vitaminlerin yanı sıra anti-inflamatuar ve antioksidan etkilere de sahiptir.

  • Turunçgiller İyi Bir Lif Kaynağıdır.

Turunçgiller lif açısından da oldukça zengindir. Bir orta boy portakal dört gram lif içermektedir. Sindirim açısından oldukça faydalı bir içerik olan lif, kilo vermeye yardımcı olur. Bunun yanı sıra portakallar, özellikle kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olan çözünebilir lif bakımından yüksektir. Turunçgilleri diğer meyveler ile karşılaştırdığımız zaman daha yüksek çözünür ve çözünmez lif oranına sahip olduklarını görürüz. 

  • Turunçgil Meyveleri Kalori Açısından Oldukça Düşüktür

Kalori oranı oldukça düşük olan turunçgiller sahip oldukları su ve lif oranı ile diğer meyvelere oranla daha iyi bir tokluk hissi sağlar. Özellikle kilo vermek veya kilosunu korumak isteyen bireyler için düşük kaloriye sahip olan bu meyveleri tüketmek doğru bir seçim olacaktır. 
Ana turunçgil çeşitlerinin kalorileri yaklaşık olarak şu şekildedir:

  1. 1 küçük mandalina: 35
  2. 1 orta boy portakal: 62
  3. 1/2 pembe greyfurt: 52
  4. 1/2 beyaz greyfurt: 39
  5. 1 limon suyu: 12
  • Böbrek Taşı Riskini Azaltabilir

Ciddi ağrıya sebep olabilen böbrek taşları, idrarınız çok konsantre olduğunda veya idrarınızda normalden yüksek miktarda taş oluşturan mineraller olduğunda ortaya çıkabilirler. İdrardaki düşük sitrat seviyelerinden kaynaklanan bu taşların oluşma riskini birçok meyve ve sebze azaltabilir. Özellikle turunçgiller, idrardaki sitrat seviyelerini önemli oranda artırırlar, bu özellikleri ile potasyum sitrat takviyelerine doğal bir alternatif olabilirler. 

  • Turunçgil Tüketimi Kansere Mücadelede Yardımcı Olabilir

Turunçgiller belirli kanser risklerini azaltmak için oldukça önemli bir işleve sahiptir. Bazı çalışmalar günde bir greyfurt yiyen veya bir porsiyon greyfurt suyu içen kişilerin akciğer kanseri riskinin daha düşük olduğunu gözlemlerken; bazı çalışmalar da turunçgillerin yemek borusu, mide, meme ve pankreas kanserlerine karşı da koruma sağlayabileceğini öne sürmektedir.

Turunçgiller, kansere karşı koruyucu etkileri yüksek olan flavonoidler de dahil olmak üzere birçok bileşiği içermektedir. Bu flavonoidlerin bazıları antioksidan görevi görür ve kanser de dahil olmak üzere birçok dejeneratif hastalıklardan sorumlu olan belirli genlerin ekspresyonunu azaltabilir.
Yukarıda saydıklarımıza ek olarak turunçgiller, aynı zamanda kalp ve beyin sağlığınızı da koruyucu özelliklere sahiptir.

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!