Hareket ve koordinasyon, beyinden vücuda gönderilen elektrik sinyalleri aracılığıyla sağlanır. Fakat bazen bilinmeyen sebeplerden bağışıklık sistemi, sinyal iletimini sağlayan beyin ve omurilikteki hücrelere saldırarak hasarlı bölgeler oluşturur. Bu durum konuşma, yürüme ve görme yetisinde bozulma atakları ile karakterize, Multipl Skleroz (MS) adı verilen kronik sinir sistemi hastalığı olarak tanımlanır. 

MS Neden Olur?

MS'te bağışıklık sistemi sinir liflerini kaplayan miyelin adı verilen koruyucu kılıfa saldırır ve beyin ile vücudun geri kalanı arasında iletişim sorunlarına neden olur. Sonunda hastalık sinir liflerinde kalıcı hasara veya bozulmaya sebep olabilir.

MS'in semptomları merkezi sinir sistemindeki sinir lifi hasarının yeri ve ciddiyetine göre değişkenlik gösterir. Örneğin, bazı MS'li bireyler yürüme yeteneğini kısmen  veya tamamen kaybedecek kadar şiddetli semptomlar yaşarken, bazı MS’li bireyler ise herhangi bir semptom olmaksızın uzun süreli remisyonda kalabilirler.

MS’i Tetikleyebilecek Etkenler

Yaş

MS her yaşta ortaya çıkabilir, ancak genellikle 20-40 yaşlarında başlangıç görülür. 

Cinsiyet

Kadınlarda nükseden ve tekrarlayan MS görülme olasılığı erkeklere kıyasla 2-3 kat daha fazladır.

Aile Geçmişi

Ebeveynlerinizden veya kardeşlerinizden biri MS hastasıysa, hastalığa yakalanma riskiniz daha yüksektir.

Irk

Özellikle Kuzey Avrupa kökenliler MS hastalığına yakalanma riski en yüksek olanlardır. Asya, Afrika veya Kızılderili kökenli kişiler en düşük riske sahiptir. Yakın zamanda yapılan bir çalışma, multipl sklerozlu siyahi ve hispanik genç yetişkinlerin sayısının, düşünülenden daha fazla olabileceğini göstermektedir.

İklim

MS, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, Yeni Zelanda, güneydoğu Avustralya ve Avrupa dahil olmak üzere ılıman iklime sahip ülkelerde çok daha yaygındır. Doğum ayınız da multipl skleroz gelişme riskinizi  etkileyebilir. Çünkü anne hamileyken güneşe maruz kalmanın  çocuklarda multipl skleroz gelişime riskini azalttığı bilinmektedir. 

D Vitamini Seviyesi

Düşük D vitamini seviyelerine sahip olmak ve yeterince güneş ışığı almamak, MS riskini artırır. 

Genom

Araştırmalarda, 6p21 kromozomu üzerindeki bir genin multipl skleroz ile ilişkili olduğu bulunmuştur.

Bazı Otoimmün Hastalıklar

Tiroid hastalığı, pernisiyöz anemi, sedef hastalığı, tip 1 diyabet veya inflamatuar bağırsak hastalığı gibi diğer otoimmün bozukluklarınız varsa MS geliştirme riskiniz biraz daha yüksektir.

Obezite

Son araştırmalar, obezite ve multipl skleroz arasında pozitif  bir ilişki olduğunu ve özellikle obez kadınlarda MS gözlendiğini bildirmektedir.  

Sigara İçmek

Sigara tüketimi, MS riskini artıran bir faktördür. Ayrıca sigara içen bireylerde, içmeyenlere kıyasla tekrarlayan MS gelişme riskinin daha yüksek olduğunu gösteren kanıtlar mevcuttur.  

MS Tedavisi Atakları Yönetmeye Yöneliktir

Şu anda multipl skleroz (MS) için belirli bir tedavi protokolü yoktur. Ancak, ataklardan kurtulmayı hızlandırmaya, hastalığın seyrini değiştirmeye ve semptomları yönetmeye yardımcı olacak tedaviler vardır. MS tedavisi hastalığın evresine ve kişinin sahip olduğu spesifik semptomlara bağlıdır. Bu sebeple kişiye özel bir tedavi planı hazırlanır. 

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!