Özellikle tüm dünyada hızla artan obezite problemi birçok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. Dünya Sağlık Örgütü (Who) obeziteyi sağlık açısından risk oluşturacak seviyede, aşırı yağ birikimi olarak tanımlıyor.  Aşırı ya da hastalık seviyesinde şişmanlık anlamına gelen morbid obezite terimi de ideal kilosunun en az iki katı kadar şişman olan hastalar için kullanılıyor. 

Morbid Obezitenin Gelişme Sebepleri Nelerdir?

Sebebi tam olarak bilinemeyen morbid obezite, bu duruma sebep olabilecek birçok faktörü de içerisinde barındırır. Obezite problemi yaşayan kişilerde vücut tarafından depolanan enerjinin doyuma ulaşma noktası çok yüksektir; doyma noktasının değişikliğe uğramasının nedeni de az enerji yakılmasına sebep olan bir metabolizma ve çok fazla kalori alımıdır. Bunun yanı sıra obezite kalıtsal bir hastalık olarak da karşımıza çıkar. 

Morbid obeziteye sebep olan tek bir faktör bulunmayabilir. Yani sadece hastanın kendi kontrolünü kaybetmesi sonucunda ortaya çıkabilecek basit bir durum söz konusu değildir. Genetik, psikolojik, çevresel ve sosyokültürel faktörler bir araya gelerek hastanın metabolizmasında bir karmaşıklık yaratabilir ve iştah düzenini bozabilir. 

Morbid Obezitenin Zararları Nelerdir?

Morbid Obezite önemli ölçüde risk faktörü taşıyan problemlere yol açar. Hastalığın sizi ne şekilde etkileyebileceğini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz: 

  • Kişinin hayat kalitesini ve ruh sağlığını olumsuz yönde etkiler.
  • Yaşam süresinin kısalmasına sebep olur.
  • Şeker hastalığı ve hipertansiyona sebep olabilme ihtimali yüksektir. 
  • Damar sertliğine sebep olabilir.
  • Diz problemlerine sebep  olabilir.
  • Ürolojik problemler ortaya  çıkabilir. 
  • Solunum sıkıntıları ve uyku apnesine sebep olabilir.
  • Depresyon ve sosyal izolasyonu da beraberinde  getirebilir.

Morbid obeziteyi tedavi etmek çok yönlü bir strateji gerektirir. Ciddi yaşam tarzı değişiklikleri (diyet ve egzersiz),  psikoterapi, ilaçlar ve cerrahi operasyon genellikle uygulanan yöntemlerdendir.

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!