Miyalji; kas, kemik ve organları birbirine bağlayan, yumuşak doku olan bağlarda görülen ağrıları ifade etmek için kullanılır. Çoğu zaman kasların aşırı kullanılması ya da yaralanma sonucu meydana gelebilir. Altta yatan duruma bağlı olarak miyalji tedavisi ilaç ya da fizik tedavi süreçlerini içerebilir. Bu yazıda miyaljinin nedenlerini ve belirtilerini sizlerle paylaşacağız. Bunun yanı sıra ne zaman doktora başvurulması gerektiğini ve tedavi yöntemlerini de aktaracağız.
Miyaljiye Eşlik Eden Belirtiler
Belirli bir bölgede derin ve sık sık meydana gelen bir kas ağrısı yaşıyor olabilirsiniz. Bu ağrı dakikalarca sürebilir ve kas çekilmesine benzer bir his verebilir. Ayrıca kaslar hassaslaşabilir ve şişebilir. Miyaljinin nedenlerine bağlı olarak aşağıdakiler de dahil başka belirtiler gözlemlenebilir:
- Miyalji bir enfeksiyondan kaynaklanıyorsa ateş ve titreme
- Eklem ağrısı
- Kronik yorgunluk
- Depresif ruh hali
Eğer yukarıda sayılan belirtiler, günlük yaşamınıza devam etmenizi güçleştiriyorsa, yakın bir zamanda doktora başvurmanızda fayda vardır.
Miyalji Neden Olur?
Miyalji çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Akut miyalji çoğu zaman egzersiz, yorgunluk ya da hastalık nedeniyle aniden ortaya çıkar. Kısa ömürlü olan ve daha kolay tedavi edilebilen akut miyalji kasların aşırı kullanımı, grip, vitamin ve mineral eksikliği gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Ayrıca bazı ilaçların yan etkisi olarak da kas ağrısı yaşayabilirsiniz. Erken teşhis edildiğinde kolaylıkla tedavi edilebilir.
Kronik miyalji ise genellikle otoimmün hastalıkların ana belirtilerinden biri olarak karşımıza çıkar. Fibromiyalji, romatoid artrit, multipl skleroz (MS) ya da depresyon açıklanamayan kas ağrılarına neden olabilir. Bu durumda kas ağrılarına neden olan hastalığın teşhis edilmesi ve ona göre bir tedavi planlaması yapılması önem arz etmektedir.
Miyalji Tedavi Yöntemi
Miyalji çoğu zaman altta yatan nedenlerin ortadan kaldırılması ile tedavi edilir. Ancak nedeni henüz bilinmiyorsa miyaljinin belirtilerini hafifletmek üzere bir tedavi yöntemi belirlenir. İlgili bölgeye buz ya da ısı uygulamak (inflamasyon yok ise) da ağrılarınızı dindirmeye yardımcı olabilir. Tüm bunların yanında kaslarınızı yormamak adına günlük aktivitelerinizi sınırlandırarak dinlenmeniz iyi olacaktır.
İlaç, buz ya da ısı terapisi ve dinlenme gibi çözümlere rağmen hala ağrılarınız devam ediyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz. Teşhis sürecinde doktorunuz kas ağrılarınızın başlangıcını tetiklemiş olabilecek altta yatan hastalıkları bulmaya çalışacaktır. Bunun için tıbbi geçmişinizi sorgulayabilir, sizi fiziksel olarak muayene edebilir, kan testi isteyebilir ya da birtakım röntgen taramalarından yararlanabilir.
Unutmayın ki miyalji yönetilebilir ve başarılı bir şekilde tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Eğer sürekli veya şiddetli kas ağrısı yaşıyorsanız, bir uzmana danışmanız önemlidir. Kişiye özel tedavi yöntemleri ile miyaljinin etkileri azaltılabilir ve daha sağlıklı bir yaşamın kapıları aralanabilir.
Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!