Mindfulness egzersizlerini nasıl yapacağınızı ve bu egzersizlerin size ne gibi faydalar sağlayacağını sizler için anlatacağız. 

Mindfulness Nedir?

Başkalarından gelen yargılama ya da yorumlar olmadan, o anda hissettiklerinize yoğun bir şekilde odaklanmanıza yardımcı olan bir meditasyon türüdür. Mindfulness, bedeni ve zihni rahatlamak adına birtakım nefes alma metotları, yönlendirilmiş imgeleme yöntemleri gibi uygulamaları içerir.

Gün içerisinde sürekli olarak problem çözmek, planlamalar yapmak, olumsuz ya da rastgele düşüncelerde boğulmak oldukça bezdirici olabilir. Üstelik stres, kaygı ve depresyon yaşama olasılığınızı da artırabilir. Mindfulness egzersizleri yapmanız, dikkatinizi başka bir yere yönlendirmenize ve çevreyle bağlantı kurmanıza yardımcı olabilir. 

Mindfulness Egzersizlerinin Yararları Nelerdir?

Meditasyonun olumlu etkileri üzerine bir süredir çalışmalar yapılıyor. Genel olarak sonuçlar, mindfulness egzersizlerinin birtakım bedensel ve zihinsel iyileştirmeleri olduğu yönündedir.

Egzersizlerin aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli durumlarda destekleyici olduğu ortaya çıkmıştır. 

  • Stres,
  • Anksiyete,
  • Ağrı,
  • Depresyon,
  • İnsomnia,
  • Hipertansiyon.

Ayrıca mindfulness egzersizlerinin, astım ve fibromiyalji hastalarına da yardımcı olduğu söylenebilir. Düşüncelerinizi ve duygularınızı daha dengeli bir biçimde deneyimlemenizi de destekleyen mindfulness egzersizlerinin; dikkati artırdığı, iş yorgunluğunu azalttığı, uyku kalitesini iyileştirdiği de ileri sürülebilir. 

Mindfulness Egzersizleri ile Stresinizi Azaltın

  • Mindfulness egzersizleri çok çeşitlidir. Stresinizi doğru bir biçimde yönetmenize olanak tanıyan bazı egzersizleri şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Anda yaşayın: Yaptığınız her şeyi en ince ayrıntısına kadar özümsemeye çalışın ve anın deneyimine odaklanın. Bulunduğunuz an içinde yaşananları fark edin ve onları mutlulukla karşılayın. 
  • Kendinizi olduğunuz gibi kabul edin: Yakın bir arkadaşınıza davranır gibi kendinize davranın. 
  • Nefesinize odaklanın: Olumsuz düşüncelere boğulduğunuz sırada gözlerinizi kapatın ve derin bir nefes alın. Bunu yaparken nefes alıp verişinize odaklanmalısınız. 

Ayrıca daha biçimlendirilmiş birtakım egzersizleri de deneyebilirsiniz. 

  • Beden tarama meditasyonu: Bacaklarınız ve kollarınızı uzatın, avuç içleriniz yukarı bakacak şekilde sırt üstü yatın. Dikkatinizi yavaşça ve bilinçli olarak tek tek vücudunuzun her bir parçasına yöneltin. Beden bilincini derinleştirmeye yarayan bu egzersiz sayesinde vücudunuzdaki gerginlikleri tespit ederek farkındalık geliştirebilirsiniz. 
  • Oturma meditasyonu: Ayaklarınız yerde, sırtınız dik ve elleriniz de dizlerinizde olacak şekilde oturma pozisyonuna geçin. Burnunuzdan nefes alarak, nefes hareketlerinize odaklanmaya çalışın. Eğer sizi rahatsız eden düşünceler aklınıza gelirse, bunları bir yere not ettikten sonra meditasyona devam edebilirsiniz. 
  • Yürüme meditasyonu: Yürümek, kan dolaşımını düzenleyerek sindirimi destekleyen bir aktivitedir. Aynı zamanda düşüncelerinize odaklanmanıza yardımcı olarak stresli ruh halinizi yönetmenize yardımcı olabilir. 3-4 metrelik bir alan bulun ve yavaş yavaş yürümeye başlayın. Yürüme deneyiminize odaklanarak, durma ve yürüme hareketlerinizi hissetmeye çalışın. Yolun sonuna geldiğinizde, dönün ve duyularınızın farkındalığını koruyarak yürümeye devam edin. 

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!