İçindekiler
Migren, baş ağrısı, mide bulantısı ve ışığa karşı hassasiyet gibi belirtilerle karakterize edilen kronik bir nörolojik hastalıktır. Günümüzde pek çok kişi migrenle mücadele ediyor ve bu durum yaşam kalitesini olumsuz etkileyebiliyor. Ancak, migrenin etkileri konusunda farkındalığın artması ve etkili yönetim stratejilerinin geliştirilmesi, bu zorlu durumla başa çıkma konusunda önemli adımlar atılmasını sağladı.
Migren ses ve ışık hassasiyeti, bulantı ve kusmanın eşlik edebildiği, yaşam kalitesini düşüren şiddetli bir ağrı türüdür. Migren hastaları için tetikleyicileri bulmak ve bunları kontrol altına almak son derece önemlidir. Çünkü migrene neden olan etkenler ortadan kaldırıldığında atakların sıklığı ve şiddeti azalabilir.
Atağa ya da ağrının şiddetlenmesine yol açan faktörler kişiye göre değişkenlik gösterir. Örneğin, migren hastalarının bazıları güneşli günlerde ağrılarının tetiklendiğini ifade ederler. Bu hastaların ışığın parlak olduğu saatlerde mutlaka bir güneş gözlüğü takmaları önerilir.
Migrene Ne İyi Gelir? Evde Çözüm!
Migreni atlatmanın tek yolu ilaç almak değildir. Migrene iyi gelen ve evde uygulanabilecek öneriler şunlardır…
- Karanlık, sessiz bir alana geçip perdeleri çekip yatağın içine girip uyuyarak migren ataklarınızı hafifletebilirsiniz.
- Eğer bulantınız yoksa, bol su ve kahve içerek migren ataklarını kesebilirsiniz. Kafein tüketimi migren atağının başında çok işe yarayabilir. Hatta bazı ağrı kesicilerin içinde de kafein bulunur.
- Bazı hastalar lavanta yağı ya da nane yağı gibi yağların da migrene iyi geldiğini söyler. Bu tip aromatik yağlar ile şakak bölgelerine, boyun bölgelerine, alın bölgelerine masaj yapılabilir.
- Migren için özel tasarlanmış, alına konulan ve soğutucu bantlar da migren ataklarını yönetmeye yardımcı olur.
Migren İçin Ağrı Kesici Nasıl Kullanılmalı?
Migren için ağrı kesici alırken bazı unsurlara dikkat edilmesi gerekir. Migren atağı başladıktan 2 saat sonra migren ağrısı artık bütün beyne ve üst merkezlere yayılmış oluyor. Dolayısıyla erken dönemde hareket etmek çok kıymetli ama migren için ağrı kesici kullanacaksanız dikkatli olmalısınız.
Migreninizi ayda 10 - 15 gün boyunca ağrı kesici alarak yönetiyorsanız o zaman ilacı kötüye kullanarak ikincil baş ağrısını tetiklersiniz. Bu nedenle migren atakları için haftada bir kez ağrı kesici alabilirsiniz. Haftada 2 kere ağrı kesici alıyorsanız migren için koruyucu bir tedaviye ihtiyacınız var demektir. Yani ayda 15 gün başınız ağrıyorsa ağrı kesici ilaç alarak migreni yönetemiyorsunuz.
Migren için kullanılan ağrı kesicilerin hepsinin artıları, eksileri vardır ve migren ilaçlarının etkisi kişiye göre değişebilir. Bir nöroloji uzmanına gittiğinizde, sizin sağlığınıza ve sizin migreninize en uygun olan ilacı yazacaktır.
Unutmayın ki en iyi migren ilacı diye bir ilaç yoktur.
Migrene İyi Gelen ve Migreni Tetikleyen Besinler Var mı?
Migren hastalarının yanıtını merak ettiği sorulardan ikisi; “migrene iyi gelen besinler var mıdır” ve “migren bazı besinlerle tetiklenir mi” sorularıdır. Migreni azaltan ya da migreni arttıran besinleri genellemek güçtür. Zira, besin hassasiyeti kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Fakat açlık migreni tetikler. Uzun aç kalma süreleri, özellikle Ramazan döneminde migren vakalarında artış gözlemlenir.
Bir araştırmada; migren ve İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS) olan hastalarda IgG tipi alerji oluşturan gıdalar, gıda duyarlılık testi ile belirlendi. Araştırmaya katılan diyet uzmanının belirlediği gıda listesine göre beslenen hastaların alerjik oldukları gıdaları tükettikleri haftalarda hem migren ataklarının çoğaldığını hem de IBS yakınmalarının arttığı görüldü. Bu gıdalar beslenme programlarından çıkarıldığında ise yakınmaların belirgin olarak gerilediğini gözlemlendi.
Araştırmaya göre hastalarda migren ataklarını ve IBS yakınmalarını en çok tetikleyebilen ilk 3 besin şunlardır: Kuruyemişler, glutenli besinler (ekmek, makarna vb.) ve baharatlar.
Migren Botoksu ile Migren Tedavisi Mümkün mü?
Botoks, migren tedavisinde kullanılan bir uygulamadır. 2010 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan bilimsel çalışmaların ardından kronik migren hastalarına, botoks tedavisi uygulanması resmi olarak kabul edildi. Hemen arkasından Türkiye'de de Sağlık Bakanlığı tarafından da onaylandı. Yani migren botoksu, sağlık otoritelerinin onayladığı bir tedavi yöntemidir.
Migren Botoksu Nasıl Yapılır?
Burada önemli olan nasıl bir botoks yapıldığıdır. Cilt altında sinirlerin geçtiği bazı alanlar ve anatomik bölgeler vardır. Bunlar; alın, şakaklar, başın arkası ve omuzlardaki cilt altı sinirlerin geçtiği alanlardır. Migren botoksu bu bölgelere uygulandığında migren kontrol altına alınabiliyor. Burada kozmetik bir botoks uygulaması söz konusu değildir.
Migren botoksu tedavisi, uygulama yapıldıktan 4-10 gün sonra etkili olmaya başlar.
Migren Tedavisi Kişiye Özel Planlanır
Migren, tedavisi olan bir hastalıktır. Baş ağrısı uzmanları, nöroloji uzmanları migren tedavisini kişiye özel planlar. Migren hastasının baş ağrısıyla ilgilenen bir nöroloji uzmanıyla görüşmesi hayatını değiştirecek bir deneyim olabilir. Bu nedenle migren hastalarının kişiye özel migren tedavisi için bu uzmanlarla görüşmesi önerilir.
Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!