Mide üşütmesi, çocuk yaştan itibaren hemen hemen hepimizin başına gelen bir rahatsızlıktır. Çoğu zaman soğuk havaya maruz kalmak ve soğuk içecekler tüketmenin mide üşütmesine neden olduğu düşünülse de soğuk hava ya da soğuk içecekler tek başına mide üşütmesine neden olmayabilir. Bu yazıda mide üşütmesi neden olur ve belirtileri nelerdir sizlerle paylaşacağız! 

Mide üşütmesi, soğuğa maruz kalmanın dışında enfekte bir kişiyle temas ya da kontamine yiyecek ve su tüketmek yoluyla da meydana gelebilir. Mide üşütmesinin nedenlerini şu şekilde detaylandırabiliriz:

1. Kontamine Olmuş Yiyecek ve İçeceklerin Tüketilmesi

Mikrop veya virüslerle kontamine olmuş yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi, mide üşütmesine yol açabilir.

2. Virüs ve Enfeksiyonlar 

Özellikle norovirüs ve rotavirüs gibi enfeksiyonlar mide üşütmesine neden olabilir. Bu virüsler genellikle kapalı alanlarda hızla yayılır. Ayrıca su ya da yiyecek yoluyla da vücuda alınabilir.

3. Tuvaletten Çıkarken Ellerin Yıkanmaması

Kirli ellerin yıkanmaması, virüs ve mikropların bulaşma riskini artırarak mide üşütmesine yol açabilir. Özellikle kişisel bakımını yeterince iyi yapamayan küçük çocuklar bu açıdan daha savunmasızdır.

 4. Asidik Gıdalar

Narenciye ve domates gibi asidik gıdalar bazı kişilerde mide tahrişine neden olabilir.

5. Kabuklu Deniz Ürünleri:

Çiğ veya az pişmiş kabuklu deniz ürünleri bakteri veya virüs taşıyabilir ve mide üşütmesi bulgularına neden olabilir.

Mide Üşütmesi Belirtileri

Eğer sağlıklı bir vücuda sahipseniz herhangi bir belirti olmadan bu rahatsızlığı atlatabilirsiniz ancak bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler birkaç gün ya da birkaç hafta sürebilen bu rahatsızlığı daha şiddetli yaşayabilir.

Mide üşütmesi belirtisi, isminden dolayı midede meydana gelen semptomları çağrıştırıyor olsa da aslında bağırsaklarda da ortaya çıkan bir dizi belirtisi mevcuttur:

  • Çoğu zaman kansız ancak sulu ishal
  • Bulantı 
  • Kusma
  • Mide krampları
  • Kas ve baş ağrısı
  • Ateş gibi semptomlar ile kendini gösterir.

Mide üşütmesi belirtileri, rahatsızlığın nedenine bağlı olarak birkaç gün içinde ortaya çıkabilir ve çoğu zaman bir ya da iki gün sürer. Ancak nadiren 2 hafta kadar devam edebilir.

 Eğer:

  • Tükettiğiniz sıvıları 24 saat içinde vücuttan atıyorsanız,
  • İki günden fazla devam eden ishal ve kusmanız varsa,
  • Kan kusmaya başlarsanız,
  • Şiddetli mide ağrınız varsa,
  • Ateşiniz 40 derece üzerine yükseldiyse  

en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!