Mide ameliyatı, sağlıksız bir kiloda olan kişilerin kilo vermesine ve yeme alışkanlıklarını değiştirmesine yardımcı olan bir işlemdir. Doktorunuz ya da diyetisyeniniz ameliyat sonrasında takip etmeniz gereken diyet listesini sizin için hazırlayacaktır. Neler tüketip tüketmediğinizi iyice öğrenmek ve beslenmenize dikkat etmek güvenli bir şekilde kilo vermenizi destekleyecektir. 

Mide ameliyatı sonrasında özel bir diyet uygulamanın amacı, işlem sonrası küçülen midenizin rahat bir şekilde sindirebileceği az miktarda besin tüketme alışkanlığını edinmeniz ve ihtiyacınız olan besin öğelerini yeterli/dengeli almanızı sağlamaktır. Bariatrik beslenme, kilo almaktan ve ameliyattan kaynaklanan komplikasyonlardan kaçınmanıza yardımcı olur. Böylece ameliyat sonrasında midenize çok yüklenmeden, onun iyileşmesine izin verirsiniz. 

Mide küçültme ameliyatından sonra benimsenecek beslenme düzeni, kişiden kişiye değişebilir ancak dikkat edilmesi gereken noktalar aynıdır. Bu diyette genelde katı gıdaları tekrar yemenizi kolaylaştıracak aşamalı bir yaklaşım izlenir. Bir adımdan diğerine ne hızla geçtiğiniz, vücudunuzun ne kadar sürede iyileştiğine ve yemek alışkanlıklarındaki değişime ne kadar uyum sağladığına bağlıdır. Çoğu zaman mide ameliyatı geçiren kişiler üç ay sonra normal beslenme düzenlerine dönüş yapabilirler. 

Ameliyattan sonra ilk günler yalnızca sıvı tüketmenize izin verilir. Su dışında şekersiz meyve suyu, kafeinsiz çay ve kahve, yağsız ya da az yağlı süt gibi sıvıları tüketebilirsiniz. Yaklaşık bir hafta sonra püre haline getirilmiş yiyecekleri tüketmeye başlayabilirsiniz. Özellikle bu dönemde hem sıvı hem de besleyici olmasından dolayı çorba tüketimi önemlidir. 

Mide ameliyatı sonrası dikkat etmeniz gerekenler şu şekildedir: 

  • Susuz kalmayı önlemek için günde iki litre su tüketin. 
  • İçecekleri yemeklerle birlikte değil, yemek aralarında için. Yemeklerden 30 dakika önce ya da sonra herhangi bir sıvı tüketmeyin. 
  • Yiyecek ve sıvıların hızlıca ince bağırsağa ulaşarak kusma, ishal, terleme ve baş dönmesine neden olduğu Dumping Sendromu’ndan kaçınmak için yavaş yiyin ve için.
  • Alkolden kaçının.
  • Kafein tüketimini sınırlandırın.
  • Yağ ve şeker oranı düşük yiyecek ve içecekleri tercih edin.
  • Yiyecekleri yutmadan önce püre haline getirene kadar iyice çiğneyin.

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!