Hiç kuşkusuz mevsiminde tüketilen meyveler hem daha lezzetlidir hem de daha sağlıklıdır. Ülkemiz meyve sebze üretimi için oldukça uygun ekolojik koşullara sahip olduğundan her mevsim çeşitli meyvelere ulaşmamıza olanak sağlar. Gelin; Türkiye'nin kış, sonbahar, ilkbahar ve yaz meyvelerine birlikte bakalım…

Kış Meyveleri

Kış mevsiminde vücudumuz doyurucu ve sağlıklı meyvelere daha çok ihtiyaç duyar. Özellikle taze meyveler, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Bu bağlamda nar Türkiye'nin kış mevsiminde sunduğu en vitamin dolu ve en lezzetli meyveleri arasında yer alır. Ülkenin neredeyse her bölgesinde yetiştirilir. Ayvanın yanı sıra portakal, mandalina, bergamot gibi narenciye meyveleri de tüm kış boyunca oldukça tercih edilen meyvelerdendir. Ayrıca ülkemizde yetiştirilen muzlar tropikal iklimlerde üretilen muzlara oranla daha küçüktür ama eşsiz tadı ve kokusuyla benzerlerinden ayrılır.

İlkbahar Meyveleri

Açan çiçeklerle güneşin tadını çıkaracağımız saatler dışında baharın gelişi, Türkiye'de lezzetli yeni meyvelerin gelişini de müjdeler. Söz gelimi, mart ayında limonlar toplanır ve tüm ülkeye dağıtılır. Limon kalp sağlığını destekleyen ve kilonuzu kontrol etmenize yardımcı olan önemli bir ilkbahar meyvesidir. Yurt içindeki tüketimlerinin yanı sıra muhteşem lezzetleri sayesinde ülkemizin en çok ihracat yaptığı meyveler arasında yer alır. Bazı tatlı kiraz çeşitleri de ilkbaharda kendini göstermeye başlar. Yeşil badem ve Loquats yani yenidünya meyvesi de bu mevsimde çok yaygındır. Olgunlaşmamış yenidünyalar aynı zamanda Gaziantep'in yenidünya kebabı gibi geleneksel Türk mutfağında kullanılır. Erik de bir diğer favori ilkbahar meyvesi olarak dikkat çeker. 

Yaz Meyveleri

Yaz meyveleri güneşli ve sıcak günlerde en çok tercih edilen yiyeceklerdendir. Haziran ayı meyve üretimi açısından en verimli aylardan biridir. Malatya kayısısı, Bursa nektarini, Türkiye'nin doğu bölgesinde yetişen erikler ve çok ünlü Aydın incirleri haziran ayında olgunlaşmaya başlar. İlerleyen günlerde A ve C vitaminleri açısından oldukça zengin olan karpuz ve kavun da tezgahlarda yerini alır. Ağustos ayından itibaren incir, üzüm, armut, elma gibi alternatifler de sofralarımıza girmeye başlar.

Sonbahar Meyveleri

Meyveler söz konusu olduğunda sonbahar da harika bir dönemdir. Eylül ayı karpuz sezonunun sonuna denk gelirken şeftali, elma, incir, üzüm, kızılcık ve daha birçok sonbahar meyvesi türü bu dönemde yetiştirilir. “Cennetin Meyvesi” olarak da bilinen incirler geleneksel yöntemlerle üretilir. Türkiye'nin güneydoğu bölgesindeki ünlü Antep siyah üzümleri de sonbahar sezonunun en lezzetli meyvelerindendir.

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!