Metabolik sendrom, kişide  kalp hastalığı, inme ve diyabet gelişme olasılığını artıran bir dizi risk faktörünün bir kombinasyonu olarak tanımlanabilir.

İnsülin direnci sendromu veya dismetabolik sendrom olarak da adlandırılan metabolik sendromun parametreleri daha çok kalp hastalığı riski ile ilişkilidir . Metabolik sendrom riski yaşla artar, 60'lı, 70'li yaşlardaki insanların %40'ından fazlasında metabolik sendrom vardır. 

Metabolik Sendrom Geliştirme Riski Yüksek Olan Bireyler

  • Santral obezitesi olan kişiler (karın/belde yağ artışı).
  • Diabetes mellitus veya ailede diyabet öyküsü olan kişiler.
  • Akantozis nigrikans (boynun arkasında veya koltuk altlarında "koyu cilt") veya çok sayıda et benleri (genellikle boyunda) bulunan kişiler.

Metabolik Sendromun Sebepleri Nelerdir?

Metabolik sendromun tek ve  kesin bir sebebi bulunamamış olmakla birlikte, sendromun birçok parametresi insülin direnci ile ilişkilendirilmiştir. İnsülin direnci, insülinin hücre içinde glukoz kullanımını sağlayamaması ve buna bağlı olarak vücudun daha fazla insülin üretmek zorunda kalması ile oluşur. İnsülinin hücre içinde yeterli işlev gösterememesi de kanda trigliserit artışına neden olur.

Genetik ve yaşam tarzı faktörleri insülin direncinin bir nedeni olabilir. Yaşam tarzı faktörleri arasında karbonhidrat ağırlıklı sağlıksız beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam ve uyku bozuklukları (uyku apnesi gibi) sayılabilir.

Metabolik Sendromun Belirtileri Nelerdir?

Metabolik sendromda, bu sendroma özgü santral obezite dışında bir fiziksel semptom ile karşılaşılmaz. Metabolik sendromla ilişkili olan tıbbi sorunlar zaman içerisinde kendini gösterir.

Metabolik sendromunuz olduğundan şüpheleniyorsanız, en kısa zamanda en yakın sağlık uzmanına başvurun. Kan basıncı, lipid profili (trigliseritler ve HDL) ve kan şekeri dahil olmak üzere gerekli testleri ile yaplacak değerlendirme sonrası tanı konabilir.  

Metabolik Sendrom Nasıl Teşhis Edilir?

Aşağıdakilerden kriterlerden üç tanesi mevcut ise metabolik sendrom tanısı konur:

  • Erkekler için 101 cm ve üzeri, kadınlar için 88 cm ve üzeri bel çevresi ölçümü (göbek üzerinden ölçülür).
  • 130/85 mm Hg ya da daha yüksek ölçülen kan basıncına sahip olmak ya da tansiyon ilacı kullanıyor olmak.
  • 150 mg/dl'nin üzerinde bir trigliserit seviyesine sahip olmak.
  • 100 mg/dl'den yüksek açlık kan şekeri seviyesine sahip olmak veya şeker düşürücü ilaç kullanıyor olmak. 
  • 40 mg/dl'den (erkeklerde) veya 50 mg/dl'den az (kadınlarda) yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) seviyesine sahip olmak.

Metabolik Sendromdan Korunmanın Yolları Nelerdir?

Metabolik sendromun altında yatan temel etmenler arasında fiziksel hareketsizlik, sağlıksız beslenme ve buna bağlı fazla kilo yer almaktadır.

Bu nedenle egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek ve aşırı kilonuz veya obeziteniz varsa, sizin için sağlıklı olan bir kiloya ulaşmaya çalışmak bu durumla ilişkili komplikasyonları azaltmaya veya önlemeye yardımcı olacaktır. Doktorunuz ayrıca metabolik sendrom parametreleriniz ile ilgili gerek duyması halinde ilaç tedavisi önerecektir.

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!