Menopoz, birçok kadın için endişe verici ve bir o kadar da merak uyandırıcı bir dönem! Hijyenik pedler, PMS (Adet Öncesi Sendrom), regl krampları artık geride kaldı. Peki sizi ne bekliyor? Sıcak basmaları, gece terlemeleri, uyku sorunları, yavaş metabolizma hızı, ruh hali değişiklikleri… Ne yazık ki menopozun bazı zorlayıcı semptomları var ancak hayatınızın bu yeni dönemini sağlıklı bir şekilde yönettiğiniz takdirde süreci kendiniz için kolaylaştırabilirsiniz. Bunun için atacağınız ilk adımlardan biri düzenli olarak egzersiz yapma alışkanlığını edinmektir.

Menopoz dönemi kilo alma olasılığını da beraberinde getirir. Düzenli egzersiz ile sağlıklı kilonuzu korumanız ve kas kaybını önleyip aksine kas kazanmanız mümkündür. Bunun dışında egzersizin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Menopoz döneminde östrojen seviyelerinin düşmesi nedeniyle kalp hastalığı riski artabilir fakat düzenli kardiyo egzersizi yapmak bu riski azaltmaya yardımcıdır.
  • Düzenli egzersizler ile fiziksel olarak aktif olmanızı sağlamak ile birlikte uykuya daha kolay dalmanızı sağlayabilir ve uyku kalitenizi artırabilirsiniz.
  • Menopoz dönemindeki hormonal değişiklikler zihin sağlığınızı etkileyebilir ancak egzersiz ile endorfin salınımını artırarak kötü ruh halini iyileştirebilirsiniz.

Menopozda östrojen azalır ve bu da kemik sağlığını olumsuz etkiler. Direnç bantlarından faydalandığınız bir pilates programı ile istenmeyen semptomları azaltabilirsiniz.

Menopoz semptomlarını azaltmak için bir dizi egzersiz rutini benimseyebilirsiniz. Spor salonuna gitmeniz şart değil! Bir yoga mat ve ağırlık seti yeterli olabilir. Sabahları 10 dakikalık bir esneme, gün içinde 20-25 dakikalık ağırlık antrenmanı, akşamları tempolu en az 30 dakikalık  yürüyüş yapabilirsiniz. İşte antrenman programınıza ekleyebileceğiniz birkaç egzersiz örneği:


1)  Ağırlık Çalışması

Yaş ilerledikçe kas ve iskelet sisteminde sorunlar da baş göstermeye başlıyor. Vücut ağırlığınıza uygun ağırlıklar ile kol ve omuz kaslarınızı güçlendirebilir, kemik sağlığınızı destekleyebilirsiniz.

2) Kardiyo

Kardiyo egzersizleri, kalp sağlığını iyileştirmenin yanı sıra kilo kontrolünü de destekler. Düzenli kardiyo egzersizleri arasında; yürüyüş, koşu, bisiklet sürme veya yüzme gibi aktiviteler yer alır.

3) Yoga

Yoga, menopoz dönemindeki stresi azaltmaya ve esnekliği artırmaya yardımcı olur. Aynı zamanda farkındalığı ve zihinsel odaklanmayı destekler. Menopozun getirdiği duygusal değişiklikleri yoga ile dengeleyebilirsiniz. 

4) Pelvik Taban Egzersizleri

Yaş ilerledikçe pelvik taban kasları zayıflayabilir ve bundan dolayı menopoz döneminde idrar kaçırma gibi sorunlar meydana gelebilir. Pelvik taban egzersizleri, idrarı kontrol etmeye yarayan kasları güçlendirmeye yardımcıdır.

5) Nefes Egzersizleri 

Menopoz döneminde sıcak basmaları ve anksiyete gibi semptomlar yaygın olarak görülür. Nefes egzersizleri, bu semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. Derin nefes almak stresinizi azaltabilir ve rahatlamanıza yardımcı olabilir. 

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!