Meme kistleri çoğu zaman kanserli olmayan sıvı dolu keselerdir. İyi huylu meme hastalıklarının bir belirtisi olan meme kistleri, sıvının boş bir süt kanalını doldurduğu durumlarda ortaya çıkar. Birçok kişi kistlerin kansere dönüşüp dönüşmediği konusunu merak eder.

Meme kistleri 35 ila 50 yaş arasındaki kadınlarda, premenopozal dönemde ve menopoz sonrasında hormon tedavisi görenlerde sıklıkla görülür. Peki memede kist neden olur?  

“Memede kist belirtisi neyin habercisidir?” diye merak eden birçok kişinin aklına ilk olarak kanser gelmektedir. Oysa meme kistlerinin nedeni hala tam olarak bilinmemektedir. Uzmanlar hormonal dalgalanmaların meme kistlerinin oluşumuna yardımcı olduğunu düşünmektedir. Basit  kistlerin yaşamı tehdit edici komplikasyonları yoktur. Ancak meme kanseri riskiniz yüksek ise doktorunuz tarafından yakından takip edilmenizde fayda var.
Memede kist belirtisi aşağıdaki semptomları da beraberinde getirebilir. 

  • Adet döngüsünden önce ağrıyabilir ve hassaslaşabilir.
  • Regl öncesinde büyük, regl sonrasında daha küçük olabilir.
  • Cilt altında kolaylıkla hareket edebilir.
  • Pirinç tanesinden daha küçük olabileceği gibi golf topu kadar büyük de olabilir. 

Memede kist belirtisi ile kanser belirtisi arasındaki en önemli farklardan biri de meme kanserlerinin yaklaşık %99’unun herhangi bir ağrıya sebep olmamasıdır. Memedeki kistler ise ağrılı ya da rahatsız edici yumrular şeklinde seyredebilir.

Meme Kisti Türleri 

Meme kistlerinin farklı türleri bulunur. Bunları üç kategori altında incelemek mümkündür: 

  • Basit Meme Kisti: Bu kistler içi su dolu toplara benzer. 
  • Komplike Meme Kisti: Üzüm salkımına benzeyen bu kist, birden fazla kisti bir arada bulundurur.
  • Düzensiz Meme Kisti: İç yapısı düzensiz olan bu meme kisti türünde kanama gelişebilir. 

Memede Kist Belirtisi Nasıl Teşhis Edilir? 

El ile memenizi kontrol ettiğiniz anlarda yumru olup olmadığını tespit edebilirsiniz. Yumru hissettiğinizde en yakın sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Doktorunuz mamografi ile meme kistlerini teşhis edebilir. Ayrıca yumrunun katı mı sıvı mı olduğunu öğrenmek için meme ultrasonu da çektirilebilir. Kanser açısından daha yüksek risk altındaysanız doktorunuz MR da önerebilir. 

Sonuç olarak memede kist, genellikle iyi huylu ve kanserle ilişkilendirilmeyen dokulardır. Ancak doktorunuz memenizdeki kistin izlenmesi gerektiğini de söyleyebilir. Unutmayın ki erken teşhis ve düzenli kontroller, meme sağlığını korumanın en etkili yollarından biridir.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!