Meme sağlığı, genel sağlığımızı etkileyen bir unsurdur ve memede meydana gelen değişikliklerin fark edilmesi, erken teşhis edilmesi hayati bir öneme sahiptir. Memede beliren kitle ve kistler her zaman kanserle ilişkilendirilmese de dikkatle takip edilmesi gerekir. Memede iyi huylu kitlelerin birçok nedeni bulunur ve altta yatan faktör uzman doktor tarafından tespit edilebilir. Bu yazıda memede iyi huylu kitlenin olası nedenlerine değineceğiz. 

Memede iyi huylu kitle neden ortaya çıkar diye merak edenlere şu sebepleri sıralayabiliriz: 

Fibroadenom: 15-35 yaşları arasındaki kız çocukları ve kadınlarda en sık görülen şişliklerdir. Fibroadenomlar kanser riskini artırmaz ve çoğu zaman kendi kendine kaybolur. Ağrısız bir yumru gibi olurlar ve hareket ettirilebilirler. 

Fibrokistik meme değişiklikleri: Adet döneminde yaşanan hormonal dengesizlikler ergenlik ve menopoz çağında da meydana gelebilir. Bu dönemde memelerde birtakım kitleler ortaya çıkabilir ve çoğu zaman kendiliğinden yok olur. 

Yağ Nekrozu: Yağ nekrozu memede ağrısız, yuvarlak ve sert kitlelerin oluşumuna neden olur. Çoğu zaman büyük memeli ve yaşı ilerlemiş kadınlarda görülür. Yaralanma ya da enfeksiyon sonucu oluşabilen yağ nekrozu, meme ameliyatı ya da radyasyon tedavisi sonrasında da ortaya çıkabilir. 

Hiperplazi: Meme kanalları veya bezlerini oluşturan hücrelerin büyümesi olan hiperplazi, atipik olmadığı sürece kanser riskini artırmayan iyi huylu bir meme hastalığıdır. 

Memede İyi Huylu Kitle Belirtileri

Kendi kendinize yaptığınız el ile meme muayenesi sırasında bir şişlik fark edebilirsiniz. Bu şişliğe eşlik eden diğer belirtiler şunlar olabilir: 

  • Meme ağrısı
  • Meme akıntısı
  • Meme boyutlarında değişiklik
  • Pullu meme ucu
  • Çukurlu ya da büzülmüş memeler

Memede fark ettiğiniz şişliğe yukarıdaki belirtiler de eşlik ediyorsa vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmalısınız. Doktorunuz el muayenesi ve mamografi sayesinde memedeki kitlenizin ne olduğunu tespit edebilecektir. Bazı durumlarda meme Mr’ ı ve meme Usg de doktorunuzun yararlanabileceği teşhis yöntemleridir. İyi huylu kitleler kadınlar arasında çok yaygındır ve hayatınız boyunca birden fazla kez ortaya çıkabilirler. Önemli olan düzenli aralıklarla memelerinizi kontrol etmeniz ve 40 yaşın üzerinde iseniz yılda bir kez mamografi çektirmenizdir. 

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!