İçindekiler
Meme kanseri, memedeki hücrelerin anormal bir şekilde büyüyerek tümör oluşturmasıyla başlayan bir kanser türüdür. Ancak bilinenin aksine meme kanseri sadece kadınları değil, erkekleri de etkileyebilir.
Meme kanseriyle mücadelede farkındalığın ve araştırmalara yönelik fonların artması, meme kanseri sağkalım oranlarının artmasına ve meme kanserinden ölen insan sayısının azalmasına katkıda bulunmuştur. Kanser taramasındaki ilerlemeler, hastalığın daha erken teşhis edilmesini sağlar. Erken teşhis, kanserin iyileştirilebilme olasılığını önemli ölçüde artırır.
Meme Kanserinin Tanısı
Meme kanseri teşhisi genellikle belirtilerin değerlendirilmesi ve bir muayene ile başlar. Görüntüleme testleri, meme dokusundaki herhangi bir anormal durumu gözlemleyebilir. Kanseri doğrulamak için meme dokusundan biyopsi yapılarak örnek alınır.
- Mammografi: Mammografi, meme dokusunun X ışını görüntüsüdür. Meme kanseri taramasında yaygın olarak kullanılır.
- Ultrasonografi: Ultrason, vücut içindeki yapıları görüntülemek için ses dalgalarını kullanır. Meme ultrasonu, meme içindeki bir kitle hakkında doktorunuza bilgi verir. Örneğin, kütlenin katı bir kitle mi yoksa sıvı dolu bir kist mi olduğunu gösterebilir.
- Meme Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI): MRI makineleri, vücut içindeki yapıların görüntülerini oluşturmak için manyetik bir alan ve radyo dalgalarını kullanır ve dokunun daha ayrıntılı görüntülerini oluşturabilir.
- Doku Örneği Alma (Biyopsi): Biyopsi, doku örneği almak için yapılan bir prosedürdür. Örneği almak için hekiminiz bir iğne kullanarak ciltten meme dokusuna girer. İğneyi röntgen, ultrason veya başka bir görüntüleme türü ile yönlendirir. İğne doğru yere ulaştığında, sağlık uzmanı iğneyi meme dokusundan doku çekmek için kullanır. Genellikle, doku örneği alınan yere metal bir işaretçi yerleştirilir. Küçük metal işaretçiler görüntüleme testlerinde belirecek şekilde tasarlanmıştır. Bu işaretçi, sağlık ekibinizin endişeli bölgeyi izlemesine yardımcı olur.
Meme Kanserinin Evrelemesi
Sağlık ekibiniz meme kanserinizi teşhis ettikten sonra, kanserin evresini anlamak için başka testler yapacaktır.
Meme kanseri evreleri 0 ile 4 arasında değişir. Evre 0 meme kanseri, meme kanalı içinde kısıtlı olan kanserdir. Henüz meme dokusuna yayılmamıştır. Kanser meme dokusuna yayıldıkça ve daha ileri bir aşamaya geldikçe, evreler yükselir. Evre 4 meme kanseri, kanserin vücudun diğer bölgelerine yayıldığı anlamına gelir.
Meme kanseri erken tanısı ve tedavisi için düzenli olarak meme muayeneleri ve tarama testleri yapılması önemlidir. Erken tanı, kanserin tedavi edilme olasılığını artırır ve hastalığın ilerlemesini önler. Eğer memenizde herhangi bir değişiklik fark ederseniz veya endişeleriniz varsa, bir sağlık uzmanına başvurmanız önerilir.
Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!