Masseter Botoks Nedir? Masseter Botoksundan Ne Beklenir?

Çene botoksu olarak da bilinen Masseter Botoks, yüzün alt kısmındaki şekil bozukluklarının tedavi edilmesi, buradaki kasın zayıflaması ve küçülmesi için başvurulan bir uygulamadır. Sürekli yapılan çiğneme hareketleri, düzenli olarak sert şeyler tüketmek, stres sebebiyle geceleri dişleri sıkmak ve gıcırdatmak, çok fazla sakız çiğnemek, düzenli olarak fındık ya da benzeri sert maddeleri dişle kırmak masseter kasının büyümesine sebep olabilir. Stresten dolayı ortaya çıkan diş sıkma hareketi ya da bir diğer adıyla Bruksizm de çene kaslarımızın genişlemesine yol açabilir. Bu gibi rahatsızlıkların tedavisi için masseter botoksu uygulanır. Masseter botoksu, masseter kasının bulunduğu yüzün alt kısmının inceltildiği estetik bir tedavidir. Çene botoksu olarak da bilinen bu uygulamada yüzün alt kısmındaki şekil bozukluklarının tedavi edilmesi, kasın zayıflaması ve küçülmesi amaçlanır. 

Masseter Botoksu (Çene Botoksu) Neden Yapılır?

Masseter kasının büyümesi, fonksiyonel olarak yaşamımızı sürdürmemize bir engel teşkil etmez. Ancak masseter kası büyüdükçe çene yanlara doğru genişler ve yüz şekli deforme olmaya başlar. Yüz asimetrisin yanı sıra Masseter kasının büyümesi, uyku sırasında istem dışı diş gıcırdatma alışkanlığı, uyku düzeninin bozulması, yüz ağrısı, baş ağrısı, kulak ağrısı ve dişlerde yıpranma gibi birtakım rahatsızlıklara da yol açabilir.  Hem ağrı hem de dişlerde hasar oluşturabilen bu durum hastanın ruhsal ve fiziksel sağlığını da olumsuz yönde etkileyebilir. Çene botoksu olarak da bilinen masseter botoksu, bu gibi sorunları ortadan kaldırmak için geliştirilmiş bir uygulamadır. Bu tedavi sayesinde, yüz şekli daha orantılı bir hale gelir.

Masseter Botoksunun Faydaları Nelerdir?

Masseter botoksunun sağladığı birçok fayda vardır:

  • Çene yapısını incelterek kare görünümünü yok eder, daha ince ve oval bir yüze sahip olmanın önünü açar.
  • Çene kaslarına uygulanan bu botoks işlemiyle çene kaslarının boyutu küçülür. Böylece, daha ince ve belirgin bir çene hattına kavuşulur.
  • Dişleri sıkmak ve gıcırdatmaktan dolayı gelişen çene ve baş ağrısının giderilmesine yardımcı olur.

Masseter Botoksu Sadece Diş Gıcırdatmayı Durdurmaya mı Yarar? Başka Hangi Durumlar İçin Uygulanır?

Masseter botoksu, diş gıcırdatma ve diş sıkma problemlerini tedavi etmek, söz konusu problemlere bağlı ağrıları gidermek, diş plağı kullanımındaki zorlukları minimize etmek, aşırı eklem basıncını önlemek, yüzü “V shape” biçimlendirmek, çene hattını belirginleştirmek, yüz ve yanakları inceltmek için uygulanabilir.

Masseter Botoksu Nasıl Yapılır, Yan Etkisi Var Mıdır?

Masseter botoksu, ameliyatsız bir uygulamadır. Belirgin bir yan etkisi yoktur. Uygulamayı yapan kişiler genellikle ağrı, yanma, morluk ya da kızarma gibi şikayetler yaşamaz. Uygulama kısa sürede gerçekleştirilir. Uygulama sırasında botoks, masseter kasına enjekte edilir. İşlem en fazla 10 dakika sürer ve günlük yaşantınıza engel olmaz. Masseter botoksunun sonuçları uygulamadan 3 gün sonra görülmeye başlar ve işlemin tam etkisi 15. gün kendini gösterir. Tedavinin etkisi 3 ila 4 ay kadar sürer, bunun sebebi kasın büyüklüğü sebebiyle ve çiğneme fonksiyonlarına devam edilebilmesi amacıyla tam bir blok yapılamaması ile açıklanabilir. Bununla birlikte, her tedavi birtakım riskler içerir. Nadiren de olsa, masseter botoksu enjeksiyon yerinde ağrı veya şişlik, morarma, baş ağrısı, gribal enfeksiyon benzeri semptomlar yaşanması, çarpık gülümseme, salya akması gibi yan etkilere neden olabilir. Dolayısıyla prosedüre karar vermeden önce uzman bir doktora başvurmak önemlidir.

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası’na adım atın!